56 ще са неохраняемите плажове в област Бургас този лято.

Голяма част от тях не са атрактивни - имат малко пясък, със затруднен или невъзможен достъп.
Броят им е по-голям от предходни години, защото отделни плажове са били разделени на части, за да им се намерят по-лесно стопани.

Сред неатрактивните ивици, които и тази година ще останат безстопанствени са "Смриките", "Иракли", „Атанасовска коса" без част 1, за която е намерен наемател, "Крайморие север"- части 1, 2, 3, "Малък оазис"- 1,2,3,4, "Царево север" 1, 2 ,3, "Скалите", "Липите" и др.

Тази седмица служители от областна администрация Бургас започват поставянето на табели „Неохраняем плаж! Къпането забранено!" и „Внимание! Неохраняем плаж!". Обозначителните знаци са на три езика и ще бъдат поставени на видими места. Броят им е в зависимост от големината на плажната ивица и входовете до нея.

От областна администрация уверяват, че освен първоначалното поставяне на табелите, периодично ще проверяват за тяхната цялост и наличност през летния сезон.

Ще започнат и проверки на 11-те плажа, които Областния управител е отдал под наем. Експерти ще следят спазват ли се договорните клаузи за брой спасителни постове, медицинско обслужване, хигиена, свободна от такси зона и др.

И през месец юни Министерство на регионалното развитие провежда процедури за отдаване под наем - части 1, 2, 8 и 9 от "Европа", "Поморие- север", част от "Приморско-юг", част 3 от "Ахелой- юг".