Повече от 20% ще бъде заетостта на легловата база в курортен комплекс „Слънчев бряг" след втората десетдневка на май. Toва съобщи председателят на Управителния съвет на сдружение „Съюз на собствениците"-Слънчев бряг Елена Иванова.

След 20-то число на месеца се очакват големи групи руснаци, англичани, германци, ирландци. Според нея търсенето за започващия сезон подсказва, че и тази година туризмът ни ще отбележи ръст.

Туристите, които са направили резервации още през ранната пролет, ще почиват на добри цени. Най-интензивно отново ще бъде във върха на сезона между 25 юли и 20 август.

Местният бизнес прогнозира ръст на чуждестранните туристи през лятото с между 5 и 8%.

Очакванията са за 12-15 процента ръст на руския пазар, предимно поради облекчения визов режим. Това, че правителството взе решение руските туристи да идват с Шенгенска виза ще повлияе положително, коментира Иванова.

Тя припомни, че руският пазар миналата година е имал задоволителен ръст и тази година също България добре на него като дестинация.

Въпреки че се случиха някои неблагоприятни неща с туроператори, руският пазар е огромен. Увеличение  спрямо миналата година ще има и на гостите от Израел. Наблюдава се ръст от 4% в записванията на германски туристи за летния туристически сезон. Английският пазар се движи също в този параметър.

Иванова каза още, че сдружение „Съюз на собствениците" отново се обявява против поставянето на бариери на входовете на „Слънчев бряг". Готови сме на крайни мерки. Ако бъде въведено ограничение в курорта най-вероятно ще заведем дела, уточни Иванова.

Официалното откриване на летния сезон в курортния комплек ще е в началото на месец юни.