Къща за гости "Арт" в Свети Влас няма никакво основание да предлага туристическа услуга. Тя действа изцяло в нарушение на българското законодателство, защото удостоверението й за категоризация е изтекло през 2015 година. Това съобщиха от Министерството на туризма след проверка на къщата за гости от екип на ведомството, воден от министъра.

Министър Ангелкова обясни, че ще настоява пред Комисията за защита на потребителите (КЗП), обектът да бъде запечатан веднага. Компетентността за затваряне на обекта била в КЗП. 

Ангелкова лично проверила 5-звезден хотел

Ангелкова лично проверила 5-звезден хотел

Готвят промени в Закона за туризма

Проверката е след подаден сигнал от родител, че 25 деца са били настанени при изключително лоши условия. Къщата е проверена от експерти на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, РЗИ и местната администрация.

Специалистите са установили, че обектът е имал удостоверение за къща за гости, 2 звезди, издадено от кмета на община Несебър от 21 юни 2007 година. То е изтекло през 2015 г. Оттогава досега тя функционира без документи и разрешения, каза министър Ангелкова.

При проверката преди ден експертите са видели, че в хотела са настанени деца, за които собствениците обяснили, че са на техни познати, а не са туристи.

Задействана е процедура за издаване на акт за административно нарушение и глоба, която за юридическо лице е до 10 хил. лв. а за физическо лице - до 5 хил. лв., информира министър Ангелкова.

Предстои Националната агенция по приходите да направи данъчна оценка за това, че обектът е функционирал без разрешителни.

Ангелкова обясни, че видно хигиената в обекта е под всякакви критерии и норми. Басейнът и водата (в него) са мръсни, каза тя. Представители на РЗИ са съставили акт за нарушение заради липсата на здравословни и безопасни условия. До дни се очаква да бъдат готови пробите от водата в басейна.

Недопустимо е по този начин да се руши имиджът на българския туризъм, всички трябва да спазват законите и ще продължим да следим стриктно това да е факт, категорична бе Николина Ангелкова.