Местната власт да определи типа туризъм в националните курорти. "Министерство на туризма готви пълен мониторинг на цялата подзаконова нормативна уредба", отчете министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти.

Основните законодателни промени, свързани с работата на Министерство на туризма, са свързани със статута на националните курорти. "Намерена е балансираната формула, защото националните курорти са имиджът на българския туризъм и е много важно те да бъдат моторът и двигателят на съответния регион", категорична е Ангелкова.

Тя допълни, че това са основните теми, които ще бъдат представени и на вниманието на Министерски съвет.

Според Ангелкова, местната власт трябва да бъде тази, която да определи какъв тип туризъм да се развива на националните курорти. Тя все пак очаква основният спор да се оформи около двата големи курорта - "Слънчев бряг" и "Златни пясъци", като споровете да бъдат "за" или "против" парти/семейния туризъм.

Туристическия министър даде да се разбере, че националните курорти не са селищни образования, а са курорти, които имат за цел да привличат туристи с интерес към нашата страна.

Плажовете остават приоритет на Ангелкова

Плажовете остават приоритет на Ангелкова

Над 7000 работници от трети страни са били наети през лято 2018

Другите законотелни промени са свързани с промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, Закона за концесиите, чрез който от 1 януари 2019 г. плажовете вече се дават по общия ред.

Плажовете нито са взимани, нито ще бъдат взимани от Министерство на туризма, за да ги дава някой друг, увери Ангелкова. Министерство на туризма иска промени, тъй като по Закона за концесиите не се отчитат спецификите на морските плажове.

Останалите законодателни промени се предвиждат в Наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, промени в Наредбата за сертифициране на балнео и спа центровете и пълен мониторинг на цялата подзаконова нормативна уредба.

Трудно туристическо лято за Варна очаква Ангелкова

Трудно туристическо лято за Варна очаква Ангелкова

С устойчиво развитие България става популярна туристическа дестинация