В началото на октомври Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти - АБТТА поиска оставката на Ангелкова. 

"Не мисля, че трябва да се задълбаваме в аргументите на една организация, която има 80 членове туроператори, които работят основно на пазара в чужбина. Тур операторите и тур агентите имат 2 основни дейности - водят българи в чужбина на екскурзии и привличат чуждестранни туристи в България, което е изключително важно за туризма тук", заяви пред НоваТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Като мотиви за оставката на Ангелкова АБТТА посочва отсъствието на адекватна реакция от страна на ръководеното от нея ведомство спрямо десетки становища и експертни препоръки, внесени в министерството от асоциацията. Това налагало извода за тотална липса на професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми на българския туризъм.

Ангелкова подчертава, че в Националния туристически регистър има над 3400 туроператори и турагенти, а членовете на тази организация са около 80-90 от тях. "Откакто се създаде Министерство на туризма наблюдаваме изключително устойчив ръст както в броя на посещенията на чуждестранните туристи, така и в приходите", допълни още тя.

Ангелкова не вижда защо да подава оставка

Ангелкова не вижда защо да подава оставка

Министерството на туризма иска повече пари за реклама

"Миналият зимен сезон беше изключително успешен с 19,6 % ръст, или над 1 470 000 чуждестранни туристи. Ние работим с официалните данни на Националния статистически институт", допълни Ангелкова.

"Не мога да си обясня аргументите им. Работим с методиката на Световната организация по туризъм и с методиката, свързана с регламента Евростат. Предвид разнопосочните тълкувания, разговаряли сме със Световната организация по туризъм да направим специално обучение затова как се четат данните", поясни още тя.

"На тази база имаме повече от 6,5 млн. чуждестранни туристи, които са посетили България за първите осем месеца на годината, което е около 8% ръст. А чуждестранните туристи, които са били в страната, но не са реализирали нощувка, са над 8 млн.", като уточнява, че не е редно всеки да тълкува данни както му е изгодно и да се правят манипулации

По отношение на връщане на българските туристи, които вместо българското, избират гръцкото море, Ангелкова уточни: "Има, да. Колкото и странно да ви звучи, вторият най-голям пазар за лятото, тоест най- много посещения имаме от Гърция".

Тя съобщи, че от април предстои чужда авиокомпания да пусне редовни полети до няколко дестинации.