Министърът на туризма Николина Ангелкова не вижда причина да подава оставка, съобщава БТА.

В началото на миналата седмица Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти поиска от Ангелкова да напусне позицията си. По думите на министъра на туризма обаче недоволството от политиката в туристическия сектор, изразено от организацията, представлява мнението само на част от браншовите сдружения. Тя допълни, че изразяването на несъгласие с политиките на ведомството е право на организацията.

Ангелкова лъже за реалните постижения на туризма у нас според туроператори

Ангелкова лъже за реалните постижения на туризма у нас според туроператори

Туристическите оператори поискаха оставката на Ангелкова

Ангелкова изтъкна и, че в националния регистър има над 300 сдружения, три били регистрираните организации, свързани с туроператорска и турагентска дейност, а регистрираните туроператори и турагенти са над 3000. Министърът каза още, че в АБТТА членуват - 80 - 90 организации, така било и в БАТА и в Националното сдружение "Туризъм".

Ангелкова е категорична, че фактите за сектора доказват прогрес. Тя смята, че със сигурност има още какво да се желае, защото Министерството съществувало от три години, а проблемите в бранша са трупани отдавна. Министърът цитира и данни на НСИ, които сочат увеличение на  броя туристите в България. 

"Продължаваме напред с диалог. Вече втора година имаме най-успешния туристически сезон. За първите осем месеца на тази година общият брой на чуждестранните туристи, който са посетили България, е над 6 500 000. Международното признание, което получаваме е на достатъчно високо ниво", обясни Ангелкова и добави, че данните за туристите са НСИ и БНБ.

"Ние сме министерство, работим с официални данни", изтъкна министърът по повод на твърденията, че има несъответствие в оповестения и реалния брой туристи, посетили България.

Обществена поръчка на Ангелкова е предадена в прокуратурата
Обновена

Обществена поръчка на Ангелкова е предадена в прокуратурата

Според Ангелкова, поръчката е направена изцяло съгласно закона и ще съдейства напълно на компетентните органи

От изказването на Ангелкова стана ясно, че до месец предстои обществена поръчка за обновяването на туристическия ни портал, като се предвижда сайтът да бъде надграден с нови езикови версии, включително и обвързването му със социалните мрежи.

От бюджета за следващата година са поискани повече средства за национална реклама с тенденция през следващите три години те плавно да се увеличават, съобщи министър Ангелкова. Общият бюджет на Министерството за тази година е около 16 млн.лева, за реклама са 12 млн.лева. Поисканото увеличение за догодина е в размер 2 - 3 млн.лева.

Ангелкова обясни, че се очаква още една поръчка за интегрирани рекламни кампании по целевите за България пазари, като целта е да се обхванат първите 30 пазара, от които посрещаме най-много туристи.

Николина Ангелкова коментира и предстоящото председателството на страната ни на Съвета на ЕС. По нейни думи предстоят общо 6 ключови събития. В тази програма се нарежда и среща на високо ниво на министрите на туризма на ЕС на тема "туризъм и икономически растеж" , планирана на 13 февруари. На 15 февруари пък ще има международна конференция с участието на министри на туризма и извън ЕС