Ръст от 5% в туризма се очаква и през този сезон, стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която участва в Националния съвет по туризъм в курорта "Св. св. Константин и Елена".

От началото на годината до края на май у нас са пристигнали над 2 346 000 чуждестранни туристи, което е повече с 11,1% от миналата година. По отношение на недостига на кадри в туризма министър Ангелкова каза, че ще предложи да се удължи престоят на чуждестранния персонал от 90 дни до 9 месеца.

 

Дадоха на концесия южния плаж на "Св. Св. Константин и Елена"

Дадоха на концесия южния плаж на "Св. Св. Константин и Елена"

Концесията е за срок от 15 години

С подкрепата на бранша Министерството на туризма ще предложи туризмът да стане приоритет за страната ни, за да може да кандидатства за финансиране от европейските програми през следващия програмен период.

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че градът ще е кандидат за европейска столица на туризма, тъй като от министерството за първи път са получили възможност да изпратят свой представител в европейското жури, което ще определя носителите на престижната титла.

Ангелкова: Водата по Българското Черноморие е чиста

Ангелкова: Водата по Българското Черноморие е чиста

В Слънчев бряг всяко заведение е свързано в канализацията

"През последните години това се наблюдава, имаме заявки, построени са над десет петзвездни хотела по Българското Черноморие, като плановете на представителите на големите международни вериги показват, че предстои откриването на други петзвездни хотели по Българското Черноморие", коментира Ангелкова

Това е признак, че страната ни е "позната като дестинация, която предлага висококачествен туристически продукт и започва да привлича туристи от по високия клас", добави тя.

Допълнителни разходи до 4,7 млн. лева за министерството на туризма гласуваха в МС

Допълнителни разходи до 4,7 млн. лева за министерството на туризма гласуваха в МС

Увеличението е за сметка на периода 2019 -2021 г.