Германия е сред най-важните генериращи пазари за българската туристическа индустрия, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на работна среща с посланика на Германия у нас Детлеф Лингеман.

"Само през миналата година е отбелязан близо 33% ръст при посещенията на туристи от Федералната република спрямо 2015 г.", посочи Ангелкова и добави, че прогнозите на туроператорите и хотелиерите за този сезон също сочат положителни данни и очакванията за още повече туристи от Германия спрямо рекордната 2016 г.

На срещата Ангелкова и Лингеман обсъдиха съвместните инициативи за увеличаване на двустранния туристически поток, както и възможностите за превръщане на България в целогодишна дестинация чрез диверсификация на туристическите пакети и продукти.

Според Ангелкова страната ни привлича толкова много туристи от Германия заради традиционното представяне на България на най-значимия туристически форум в световен мащаб - ITB в Берлин. Министърът на туризма посочи и че се предвижда създаването на квалификационен център към министерството за повишаване подготовката на изпълнителски кадри, заети в сектора, което да повиши качеството на туристическото предлагане и съответно да привлече повече чуждестранни туристи у нас.

От своя страна Лингеман също изрази готовността на Германия за по-активно съвместно сътрудничество с цел мултиплициране на очаквания ефект от начертаните мерки.

Ангелкова и Лингеман поставиха акцент и върху потенциала на СПА и медицинския туризъм, които в нашата страна се предлагат на много конкурентни цени при високо качество на услугите.