От Министерството на туризма се разграничават от изявленията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка с инцидента, при който шведски турист удря нищо не подозираща камериерка в курорта "Слънчев бряг".

Припомняме, камиерката загуби съзнание след като шведски я изрита в главата на тръгване от хотела. В коментар на случая, председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин изрази опасение, че ако агресорът бъде арестуван, скандинавските туристи можело да бойкотират страната ни. Самият шведски турист обяви, че не помни нищо, защото тогава бил пиян.

Арестуваха швед, пребил камериерка в Слънчев бряг

Арестуваха швед, пребил камериерка в Слънчев бряг

Пребил жената с особена жестокост

"Смятам, че чисто морално и редно е председателят на една такава организация, който представлява името на хотелиерите и ресторантьорите да се извини, да се оттегли", настоя Ангелкова.

"Категорично осъждаме такова поведение. Всеки един гражданин, независимо от къде е, е длъжен да спазва законите на българската държава, когато се намира на нейна територия. Най-малкото, когато става дума за такава непредизвикана агресия трябва незабавно да се вземат мерки, затова изцяло подкрепяме действията на прокуратурата и на МВР", заяви Ангелкова.

Тя посочи, че специална кампания ще насочи вниманието към телефона за сигнали и нередности на Министерство на туризма. "Личното ми мнение е, че такова поведение, особено на председателя на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин е неприемливо", посочи Ангелкова.

Тя бе категорична, че на първо място са длъжни да защитават интересите на работещите в сектора на туризма. Министър Ангелкова коментира, че правилника за трудовата мобилната мобилност и миграция, приет от Министерски съвет допълнително ще улесни сектора за наемане на сезонни работници от трети страни.

На въпрос притеснява ли се държавата, че ще разсърди шведите и няма да дойдат на нашето море, Ангелкова посочи: "Не се притесняваме, че ще разсърдим никого. За нас е важен интересът на българските граждани. Както казах всеки един гражданин независимо от коя държава е, в какво качество посещава нашата страна, е длъжен да спазва законодателството й.
Най-малкото хората, които работят в сектора и ръководят браншови организации са длъжни да защитават интереса на работещите в този сектор. Затова и Министерство на туризма категорично се разграничава от всякакви позиции, които водят до това да се накърнява интереса на българския гражданин, особено в този случай", допълни Ангелкова.