Испания е сред най-добрите примери за устойчиво развитие на туристическия сектор и за страната ни е много важна обмяната на добри практики и реализирането на съвместни инициативи между двете държави. Върху това акцентира министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова по време на разговора си с испанския крал Фелипе VI.

Ангелкова бе сред официалните гости на тържествения прием, даван от краля на Испания в музея "Ел Пардо". Там се състоя церемонията по обявяването на 2017-а като "Международна година на устойчивия туризъм за развитие", под егидата на Световната организация по туризъм към ООН, съобщават от Министерство на туризма.

Крал Фелипе VI и Николина Ангелкова разговаряха за предизвикателствата пред глобалния туризъм и важността на инициативата на ООН за 2017 г. Тя акцентира още, че 2016 г. е рекордна за българския туризъм. Посрещнали сме над 8 млн. чуждестранни туристи, което е повече от собственото население на държавата.

По думите на министърката силен знак за важността на туристическия сектор за Испания е и ангажираността на кралското семейство със сектора и неговите проблеми. Николина Ангелкова смята, че установените добри отношения между България и Испания трябва да бъдат използвани за задълбочаване на партньорството, особено в туристическия сектор.

Ангелкова е в Испания за откриването на 37-ото Международно туристическо изложение FITUR в Мадрид. Изложението е едно от най-големите в света.

На официалното събитие за старта присъстваха над 60 министри и зам.-министри от цял свят.

България се представя на мадридската борса с информационен щанд от 80 кв. м. Той е разположен в зона "Европа" (павилион 4). Щандът е организиран от Министерството на туризма и в него участват като съизложители 8 туристически фирми.

Акцент на тазгодишното ни представяне са културният, балнео-, СПА и уелнес туризмът. Друг акцент е поставен върху промотирането на България като целогодишна туристическа дестинация с древна култура и хиляди археологически паметници, красива природа и вкусна храна.

Пред българския щанд младежи в народни носии ще раздават рекламни материали за страната по време на борсата. Състав за фолклорни танци ще изнася по няколко представления дневно. Те ще се редуват от дегустации на български вина и хранителни продукти, допълват от Министерство на туризма.

Изложението FITUR ще продължи до 22 януари. През първите три дни то е открито само за професионалисти от туристическата индустрия, а през останалия период - и за обща публика.

Най-големите туроператори и туристически агенции участват в изложението. Миналата година присъстваха над 9600 изложители и съизложители от 165 страни. То бе посетено от около 232 000. Очаква се тази година международните изложители да бъдат с 9% повече. Изложбената площ също е увеличена и се разпростира на 62,5 хил. кв. м.

2017-та е определена от Генералната Асамблея на ООН за Година на устойчивия туризъм за развитие. Акцентът е поставен върху промяна на политиките, бизнес практики и потребителски навици, които да доведат до по-устойчив туризъм.

Предвидено е тази година ролята на туризма да се насърчи и популяризира в 5 основни области: 1. Приобщаващ и устойчив икономически растеж; 2. Социално включване, заетост и намаляване на бедността; 3. Ефективно използване на ресурсите, опазване на околната среда и борба с климатичните промени; 4. Културни ценности, многообразие и културно наследство; 5. Взаимно разбиране, мир и сигурност.

Нашата страна е сред най-активните участници в Световната организация по туризъм. Миналата година получихме правото да организираме най-мащабното събитие на организацията за 2016 г. - Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм. В него участваха над 40 държавни делегации, заедно с над 20 министри, заместник-министри и ръководители на туризма от цял свят.

Междувременно от Министерския съвет съобщиха, че правителството е определило извънредния и пълномощен посланик на България в Кралство Испания Иван Кондов за постоянен представител на страната ни в Световната организация по туризъм.

Световната организация по туризъм е специализирана агенция към ООН и водеща международна организация в тази сфера. Нейното седалище е в Мадрид. По традиция за постоянен представител на страната ни в организацията се определя посланикът на България в Испания.