През септември ще бъдат обявени над 130 работни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в Австрия и Германия. Това ще стане по време на организираните от Агенцията по заетостта Европейски дни на труда, съобщават от институцията.

Родната Агенция по заетостта е член на мрежата „Европейски служби за заетост (EURES)". За осма поредна година тя предлага възможност за работа през зимния туристически сезон.

В Австрия са обявени свободни работни места за сервитьори, бармани, сомелиери, рецепционисти, готвачи и камериерки с различен опит и квалификация. Работодателите предлагат атрактивно заплащане, безплатно настаняване и храна в периода на заетост.

В Германия също се търси квалифициран персонал в сферата на туризма - готвачи, сервитьори, рецепционисти и работници за вериги за бързо хранене. От Агенцията по заетостта уточняват, че възможностите не се изчерпват с публикуваните оферти.

На тазгодишните „Европейски дни на труда" търсещите работа ще имат възможността лично да се срещнат с представители от Австрия и Германия, които предлагат атрактивни оферти за работа и ще проведат интервюта с тях.

От Агенцията по заетостта препоръчват на  кандидатите да се запознаят предварително с вече обявените оферти за работа на националния EURES сайт http://eures.bg в рубриките „Работни места" и „Новини".

Изискване за всички е да владеят немски език. Обръща се внимание, че те трябва да подготвят пакет от документи на немски език. Те трябва да включват автобиография, мотивационно писмо, препоръки от предишни работодатели, диплома за завършено образование и сертификати за придобита квалификация. Документите се изпращат по електронна поща, посочена в офертите. Всички кандидати, които отговарят на условията, ще бъдат поканени на интервю в избрания от тях град в България. Интервюто протича на немски език.

Европейските дни на труда се организират ежегодно в края на летния туристически сезон и акцентират върху заетост в областта на хотелиерството и ресторантьорството през предстоящия зимен сезон.

Традиционното международно събитие ще се проведе на следните дати:

За работа в туристическия сектор на Германия:

- 29 септември - Варна

- 01 октомври - Пловдив

- 02 октомври - София

За работа в туристическия сектор на Австрия:

- 06 и 07 октомври - Бургас