Над 520 хил. гърци са били в България и около 515 хил. българи са посетили южната ни съседка за първото шестмесечие на тази година. Това съобщават от Министерството на туризма, като отчитат, че се запазват положителните данни от миналата година.

През 2015 г. 972 971 гърци са посетили България (с цел туризъм) и 1 043 078 българи са били в Гърция.

В рамките на междуправителствено заседание в София министърът на туризма Николина Ангелкова и гръцкият й колега Йоргос Статакис са подписали Съвместна програма за действие в периода 2016-2018 г. в областта на туризма. Двамата са провели и двустранна среща.

Ангелкова е отбелязала, че традиционно страната ни посреща много гръцки туристи и много българи избират Гърция за своята почивка. Гръцките туристи идват основно в България за зимен туризъм, докато българите предпочитат гръцкия летен продукт. Затова според министърката е от взаимен интерес да се задълбочи сътрудничеството и двете държави да имат още повече съвместни инициативи.

Николина Ангелкова е запознала колегата си със събитието, което българската страна организира съвместно със Световната организация по туризъм в София в периода 29 ноември – 1 декември. Статакис е поел ангажимент при възможност да присъства лично. Ако той няма възможност, форумът ще бъде уважен от ресорен заместник-министър.

Двамата министри са обсъдили и възможностите за обмен на опит в сектора и по-конкретно при усъвършенстването на нормативната рамка на сектора и обучението на кадри в туризма.

Ангелкова и Статакис са се договорили през септември да продължат разговорите на експертно ниво за подготовката на Меморандум с конкретни теми и ангажименти за задълбочаване на сътрудничеството. Сред тях е разработването на общ туристически продукт за далечни пазари с акцент върху културно-религиозния туризъм и обмен на опит за диверсификация на туристическия продукт, уточняват от ведомството.