След като преди две дни от министерство на туризма съобщиха, че са направили проверка на плажната ивица около "Русалка" в редакцията на News.bg от името на госпожа Евгения Банева се получи искане за право на отговор и опровержение на изнесената информация.

Според изявлението министър Ангелкова не познава комплекса "Русалка", затова и информацията не отговаря на истината. Провереният плаж Тауклиман е извън територията на комплекс "Русалка" и бил собственост на фирма "Аспо" ЕООД.

Откриха заграден плаж около Русалка с достъп само по вода

Откриха заграден плаж около Русалка с достъп само по вода

Плажът бил изцяло заграден от частен имот

Другото, което според Евгения Банева не е коректно в информацията на Министерството на туризма е, че пет от проверените плажове на Русалка са неохраняеми.

Банева не знае какъв е проблемът плажовете да са неохраняеми и няма категория "полуохраняем" плаж. Единственият охраняем плаж на територията на комплекса бил в юрисдикцията на Областна управа Добрич, но въпреки че има плажен пост, няма спасител.

В изявлението се посочва, че семейство Баневи не са концесионери на плажа, но въпреки това се грижат за него - почистват го, извозват сметта и са осигурили течаща вода. Плажът е абсолютно безплатен, въпреки че семейство Баневи не са концесионери още от времето на първото правителство на Бойко Борисов, когато концесията е развалена.

Според госпожа Банева твърдението на министър Ангелкова, че за услуги на плажа се плаща абсолютно не отговаря на истината, тъй като заплатени услуги са тези в комплекса, като например ползване на тоалетни, спортни площадки и игрища. "Това е нормален бизнес в целия свят", заявява Банева и посочва, че плажни принадлежности са и детски кофички, пояси, чадъри, чанти, а шезлонгите са абсолютно безплатни: "Ние не можем да оставим туристите да се въргалят по пясъка!"

Също така Евгения Банева посочва, че никога до този момент не е имало режим за воден път за каяци. Всички каяци са купени още по време на френската собственост на комплекса и до ден днешен те се използват за спорт абсолютно безплатно.

"Не виждам нищо странно в това в морето да има каяци! Много интересно какво смята министър Ангелкова, че трябва да има в морето", пита Евгения Банева.

В рамките на правото на отговор Евгения Банева посочва и едно "странно съвпадение", че проверката на министър Ангелкова на "Русалка" се случва именно когато семейството бизнесмени се оплакват от "ужасната ситуация" за къмпинг "Каваци", където има реални проблеми, нетърпимо и незаконно положение.

Госпожа Банева настоява министър Ангелкова да отиде на проверка "Каваци" и незаконно настанилите се фирми без лиценз за туристическа дейност, които тероризирали персонала и туристите.

"Ако не го направи, нейното поведение не би било професионално. А може да се тълкува и като умишлено", заявява госпожа Банева.