Оставката на главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев поискаха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Според зам.-председателя Веселин Налбантов, непремерените изказвания на Кунчев внасят излишен смут и хаос в разгара на летния сезон.

Пациентски организации настояват за оставката на доц. Ангел Кунчев

Пациентски организации настояват за оставката на доц. Ангел Кунчев

Изказването му нарушава Конституцията за равен достъп до лечение

Изказванията на главния здравен инспектор за предстояща нова вълна и затваряне на бизнеси противоречат на обстановката в най-големия летен курорт Слънчев бряг, в който се спазват всички противоепидемични изисквания, категоричен е Налбантов. Доколкото разбирам от колегите от Северното Черноморие - Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена там също са взети всички необходими мерки и няма нито един случай на заболял турист или на огнище на COVID-19 по морето, подчерта зам.-председателят на БХРА.

С изказванията си д-р Кунчев е вреден не само за работата на служебни кабинет, който за първи път въведе ясно и точни правила за затваряне на границите, но и за бизнеса. Хотелиерите са най-пострадалият сектор от кризата в резултат на пандемията и единственият, който не получи държавна помощ, въпреки че реално бе възпрепятстван да работи, подчерта Налбантов. Затова подобни изказвания са изключително опасни и безотговорни в разгара на летния сезон, в който хотелиерите за първи път от последните година и половина са на път да си поемат глътка въздух и искат единствено да бъдат оставени да работят на спокойствие, обясни хотелиерът. Вече почваме да се съмняваме, че д-р Кунчев тайно работи за някоя гръцка фирма, защото излишно нагнетява обстановката с приказките си, допълни Налбантов. Той увери бъдещите туристи, че ситуацията в курорта е спокойна и сигурността им не само в Слънчев бряг, но и в хотелите по цялото Черноморие е гарантирана.

Пациентски организации настояват за оставката на доц. Ангел Кунчев

Пациентски организации настояват за оставката на доц. Ангел Кунчев

Изказването му нарушава Конституцията за равен достъп до лечение

Припомняме, че ден по-рано Кунчев заяви, че Планът за действие при нова вълна на МЗ предвижда, че ако заболеваемостта е голяма, се затварят заведения и се спират отново децата от училище. Относно това дали има бум на заболели по българското Черноморие, Ангел Кунчев поясни, че делта вариантът може да бъде внесен, вносът ще продължи при сегашното движение на хора, но къде ще избухне не се знае.

От Пациентски организации "Заедно с теб" също настояха за оставката на Кунчев заради изказване по Нова телевизия на 1 юли 2021 г., че който не е ваксиниран ще заплаща лечението си.