Приходите от концесии и наеми за плажове през 2009 г. са били 8,5 млн. лева.

Тази година - 10 млн. лева или с около 18 на сто повече, отчитат от МРРБ.

На пресконференцията в сградата на МРРБ, стана ясно че минимум три концесионни договора за морски плажове ще бъдат прекратени, пише Money.bg.

През лятото са направени 100 планирани проверки с участието на експерти на различни държавни и местни институции. За първи път този сезон са направени и 50 внезапни проверки само от представители на МРРБ.

В страната има общо 209 плажа. Тази година неохраняемите плажове са 68, което е най-ниската бройка през последните години.

Министър Плевнелиев съобщи, че след проверките общият размер на глобите, които ще бъдат наложени на недобросъвестните стопани на плажовете, е над 400 000 лева. Спрямо миналата година сумата е драматично по-висока, каза министърът и добави, че през 2009 г. глобите са били на стойност 180 000 лева, което е ръст с 220 на сто.

За нас глобяването на е самоцелно, искаме чисти плажове, на които има гарантиран достъп и услуги за гражданите, плажове с добри стопани, плажове, които не са придатъци на хотелите единствено да се отдават и ползват за туризъм, а са природно богатство, каза министърът.