Близо 6,5 млн. чужди туристи са посетили страната ни за десетмесечието на страната. Регистриран е спад от 3,3 %. Има обаче ръст в броя на дошлите с цел гостуване чужденци с  над 6%. Тези данни изнесе в интервю за БТА министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя изрази надежда при очертаващ се добър зимен сезон отстъплението на туристите да се компенсира на годишна база. Предприемачите прогнозират по-успешна зима с ръст на туристите между 5 и 7 %, по данни на летищата, предварителните записвания и наши и чужди проучвания.

Относно летния туристически сезон Ангелкова изразява решимост за наваксване на отлива на руснаци. Тя напомня, че „атаката” на пазарите е започнала още от тази година. Николина Ангелкова обяснява, че Русия заема четвърто място по брой туристи сред генериращите ни чужди пазари. Затова ведомството й е амбицирано да насърчава туристопотока. В сегашната ситуация много страни предлагали свои алтернативи пред Русия - Кения, Италия, Мароко, Испания, Киргизия, Тунис, Гърция и други. Ангелкова признава, че конкуренцията е силна, но подчертава, че имаме предимство, че отдавна сме сред търсените туристически дестинации за руския пазар.

След последните си разговори с ТUI-Централна Европа (Германия, Австрия, Полша и Швейцария) Ангелкова очаква 35 % ръст на чартърните полети през Варна и Бургас за сезон Лято 2016 от страни, в които компанията оперира. Според прогнозите туристите от тези пазари ще нараснат от 80 000 до около 130 000 души.

Важен пазар за страната ни остава и Турция. Според Ангелкова той чувствително е нараснал след облекчаването на процедурите за издаване на визи. В края на тази година Турските авиолинии увеличават седмичните си полети Истанбул – София от 14 до 18. Така капацитетът на пътниците ще скочи с 25 %.

Николина Ангелкова коментира, че туристическият бизнес е готов да отговори на изискванията на новата Наредба за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене. Проверките не показвали съществени разминавания.