След коронавируса процесът на възстановяване на туристическата индустрия ще бъде труден и проблеми с туроператори ще възникват. По данните на Световната организация по туризъм - секторът ще се възстанови напълно 2024-2025 г. Това заяви пред Нова телевизия Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Тя призова хората да бъдат внимателни и да застраховат пътуванията си, превозвачи и тур са заплашени от форсмажорен модел на ситуация, в която всички се оказват несправедливо ощетени.

В тези времена няма нищо сигурно - традиционният модел на пътуване с туроператор остава, но все повече пътуването се организира в смартфон, рискът ще е по-висок от обикновено следващите години, каза специалистът.

Карастоянова съветва да се гледа репутацията на операторите и качеството на услугите.

Туристическият бранш обмисля ваучери за ваксинирани срещу COVID-19

Туристическият бранш обмисля ваучери за ваксинирани срещу COVID-19

Целта е да се стимулира ваксинацията

По думите й ваксинацията е ключът към възстановяване на туризма и апелира правителството да влезе в проактивна роля, защото от Националния борд по туризъм са предложили два аспекта за насърчаване на ваксинацията и в петък са ги защитили на среща в Министерския съвет пред министрите Гълъб Донев, Кирил Петков, Стела Балтова и представители на МФ. Тя съжалява, че все още няма разговор с министъра на здравеопазването и очакват от Борда разговор с него.

Те предлагат 50 лв. ваучер за ваксинирани хора, но здравният министър смята, че това не бива да е мотивация, а животът на всеки един човек. В тази връзка Карастоянова коментира, че иска 1 млн. ваксинирани български граждани за предпазване от заразяване и за възстановяване на туризма. По думите й това е дълбоко обмислен подход, който ще струва 50 млн.лв.

От Борда имат предложение да се реализират ваучерите - Асоциацията за ваучери за храна вече имала готовност с логистиката, а безплатната ваксинация на туристи би била положителен знак към България от света и за целта може да се използват ваксини с изтичащ срок на годност от склада.