Сектор "Туризъм" на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се мести в Пловдив.

Това обяви премиерът Бойко Борисов при откриването на обновения Римски стадион в Пловдив, съобщава БНР.

Сградата, в която ще бъде разположена администрацията, отговаряща за туризма вече е обозначена с табела и беше разгледана от премиера.

Пловдив става административен център на туризма в България. През септември зам.-министърът в МИЕТ с ресор "Туризъм" Иво Маринов ще се премести в града и ще управлява сектора оттук заедно с подчинената му администрация. Сега туризмът е част от Министерството на икономиката и енергетиката, но отдавна се обсъжда идеята за неговото разформироване, съобщи още Борисов, цитиран от Радио Пловдив.

"Взехме решение - още не сме го взели, но ще го вземем, в тази синята сграда ще преместим заместник министъра на туризма. Той вече си я е харесал, опъва се малко, но вече си я е харесал. Така че с цялото министерство по туризма пристига в тази сграда. Пожелавам ви да сте живи и здрави", заяви Борисов.

Министър-председателят каза също, че от есента се очаква в Пловдив да бъде прехвърлена част от дейността и на Министерството на земеделието и храните. По думите му именно тук, където има толкова много исторически и културни паметници е мястото, откъдето трябва да се администрира туризма.

Децентрализацията на изпълнителната власт ще бъде насочена към по-големите градове, изтъкна Борисов. Той уточни, че на първо време министърът на земеделието и един от заместниците му ще са в Пловдив. След като в Пловдив има пет селскостопански института и университет по хранителни технологии, логично е министерството да бъде в този град, обясни премиерът.

Останалите дейности засега остават в София, допълни той. Борисов посочи, че децентрализацията трябва да се извърши в рамките на 4-5 години.

За място на Агенцията по рибарство и аквакултури той посочи Варна, а за Агенцията по лозата и виното - Хасково или Плевен, тъй като, по думите му, там са винарските изби.

Премиерът очаква бизнесът също да е доволен от децентрализацията, защото, по думите му, "най-малко ще им бъде спестено пътуването до София".

Премиерът Борисов откри обновения римски стадион заедно с норвежкия посланик. Проектът бе осъществен с финансовата подкрепа на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия, чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

След като разгледа археологическия обект, министър-председателят пожела на пловдивчани да направят всичко възможно и намиращите се около стадиона сгради да бъдат обновени.

Жалко е, че има сгради в окаяно състояние и други, чиито фасади са безвъзвратно унищожени, каза Борисов., цитиран от БТА. Към министъра на икономиката Делян Добрев премиерът се обърна с думите: "Всичко това трябва да се промени, иначе ще сменяме."

Римският стадион е с премахнати бетонни колони и заграждения, които скриваха преди голяма част от древните останки. Извършена е консервация на мраморната амфитеатрална структура, паметникът е ограден вече със стъклен парапет, а до него е осигурен по-добър достъп.

Министър-председателят се запозна и с проекта за възстановяване на част от античния Форум и ремонта на централния пловдивски площад, който предстои да започне скоро.