Силен летен сезон за българския туризъм очаква Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

В тези почивни дни има бум на пътуванията в България, особено за спа и уелнес дестинации, обяви в ефира на Нова телевизия експертът. По думите му, има доста отказали се от почивки в Гърция покрай блокадите от последните седмици, като те са се пренасочили предимно към родните хотели.

Българският туризъм губи от блокадите по границата, загубихме над 1,5 милиона евро заради блокадите от нереализирани пътувания в Гърция и по време на мартенските празници, и за предстоящите великденски, сметна Драганов.

Средно около 50 хиляди туристи минават между България и Гърция на месец. И ние, и съседката ни губи от блокадите, убеден е Драганов.

Той пресметна, че ситуацията в Турция, Египет, Тунис отказва много туристи – това вече стават несигурни дестинации. Близо 15 милиона европейци и 4 милиона руснаци ще се чудят къде да отидат лятото - това ще окаже въздействие и на българското Черноморие, категоричен е експертът. Според него не повече от 5 млн. руснаци ще излязат в чужбина тази година на фона на близо 17 милиона за миналата година. Сривът на рублата се отразява сериозно, аргументира се той.