До 30 % спад на украинските туристи се очаква през летния сезон. В Бургас посланикът на страната у нас Микола Балтажи коментира, цитиран от БНР, че причините са икономически и са свързани със ситуацията в Украйна. От 2016 г. се очаква безвизов режим за украинските граждани за цяла Европа. Дипломатът отбеляза, че в тази посока се работи усилено, тъй като колкото по-облекчени са условията за посещение на дадена страна, толкова по-големи са шансовете на туристите.

По думите на Балтажи, намалението като тенденция не важи само за България. По мнението му, щом има такова намаление и другите дестинации и държави, това означавало, че причините не са само санкциите. Просто хората обеднявали и нямали възможност да си позволят почивка в чужбина.

Между 375 000 и 400 000 туристи е приемала страната ни в последните две години. Почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов коментира, че сега прогнозният спад е между 25 и 30 %. Обсъждало се откриването на редовна линия Днепропетровск - Бургас. Такава линия би увеличила потока на туристите в Бургаския район, смята консулът.

В същото време очакванията са броят на беларуските туристи да се запази на нивата от миналата година. Това е станало ясно по време на срещата на посланика на Беларус у нас Владимир Воронкович с областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Посланикът е уверил, че страната ни е много актуално и търсено място за почивка от страна на беларуските туристи. Той не очаква през настоящия сезон да има спад на техни туристи.

От своя страна бургаският губернатор е обяснил, че областта предлага чудесни условия както за туризъм, така и за инвестиции.