Ваканционно селище в местността "Буджака" край Созопол предлага на своите клиенти частен плаж. Достъпът до него се оказва ограничен за случайни граждани, въпреки че плажовете са изключителна държавна собственост, показа разследване на БНР.

Плажът е илюстриран и на страницата на вилното селище. Дефиницията "собствен" изключва възможността да бъде посетен от външни лица, въпреки че по закон плажовете са изключителна държавна собственост.

Достъпът до вилното селище става само през бариера и контролен пункт. При опит на екип на обществената медия да влезе в селището като случайни туристи, охранителите ги спират с репликата: "Плажът, тука нямаме плаж. Това е жилищен комплекс от затворен тип".

Местни жители казват, че има плаж, но той е частен. Бреговата ивица трудно може да бъде видяна, тъй като е скрита от скалите. Единствената гледка към нея е от близо километър и не може да се прецени дали наистина се ползва. Виждат се само забодените в пясъка чадъри.

Управителката на комплекса Веселина Маринова е категорична: "Нямаме плаж. Направено е брегоукрепване, покрит е теренът с пясък, за да бъде по-красиво, по-естетично, в никакъв случай не можем да говорим за плаж".

Маринова твърди, че достъп на никого не е отказван. Всеки човек може да се разходи в комплекса, но трябва да стане с придружител, предвид това, че се минава през частен терен, обяснява тя.