Внезапни проверки за задълженията на концесионерите на плажните ивици по Черноморието да извършва МРРБ. Това разпореди преди дни Върховната административна прокуратура. Задължително трябва да си види и как се поддържа и безплатната част от плажовете, съобщава "24 Часа".

Цената на сянката е гореща тема в началото на всяко лято, но в навечерието на сезона възникна скандал. Хотелиери в Слънчев бряг предложиха държавата да свали концесионните такси, като за сметка на това ивиците в комплекса да предлагат безплатни чадъри и шезлонги.

"Това бе напълно осъществима идея", убеден е хотелиерът Венелин Ташев. Той е сред тези, които смятат, че състоянието на ивицата и начинът на управление влияят пряко върху качеството на целия туристически продукт в комплекса. Ивиците са 3, отдадени са на концесия през 2001-2002 г. за срок от 20 г.

Цените на чадърите и шезлонгите са еднакви от най-южната до най-северната част в Слънчев бряг - по 8 лв. На повечето места се предлага чадър с 2 шезлонга за 24 лв.
Периодично между хотелиери и концесионери, или между хората, които извършват различните плажни дейности, избухват конфликти.

Например хотелите на първа линия са недоволни от пяна партита, които започват по обед и продължават до 17-18 ч, тъй като пречат на следобедната почивка на други туристи. Те са много атрактивни - надуваеми басейни на плажа се пълнят с пяна и туристите се забавляват под звуците на силна музика.

На южния плаж в Несебър хотелите пуснаха жалба до МРРБ и Министерството на туризма заради начина, по който са разположени чадъри и шезлонги на ивицата.
Сезонът започна благоприятно за собствениците на леглови бази - с достатъчно място за безплатно плажуване, докато една сутрин осъмнали с подредени чадъри точно пред хотелите.

Миналата седмица от МРРБ оповестиха резултатите от проверката, която е била извършена на 17 юни.

"Зоните за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите следва да са равностойни като достъп до морето със зоните с разположени от концесионера плажни принадлежности. Липсва обаче нормативно изискване за точното местоположение на съответните зони", се казва в протокола.За обезпечаване на това задължение концесионерът е длъжен да представи схема за местоположението на зоната
от активната плажна площ и за свободно плажуване. Инспекцията по жалбата от Несебър показала, че свободната територия е повече от регламентирените 50% свободни площи.

"Това е така, тъй като в концесионната територия бяха включени дюните, които на практика не могат да се използват за плажуване", обясняват съотношението хотелиерите.

Дискусията за цените тепърва ще набира скорост. Чадър и два шезлонга - от 20 до 30 лв. Това е цената за сянка на българските плажове. Може да стигне и до 50 лв. - зависи колко ВИП е зоната.

След слабия юни наемателите се надяват юли и август да напълнят ивиците, които са сред най-обичаните от родните туристи.

Народни цени - лев за чадър и лев за шезлонг, обеща избраният скоро наемател на ивицата Атанасовска коса в Бургас. Тя е част от т. нар. плаж Солниците, който е сред най-посещаваните заради близостта с луга и кал.

За първи път това лято Атанасовска коса ще бъде облагородена. Търгът бе спечелен от бургаска фирма. Тя ще стопанисва ивицата за 5 г. срещу годишен наем от 54 000 лв.
Сред плановете на наемателя е да изгради зона за хора с увреждания, на които чадърите да са безплатни. Евиният плаж, който преди години бе на тази ивица, ще бъде възстановен, като ще има обособени две части - за жени и за мъже.

На съседния северен плаж в Бургас сянката струва 3 лв., а в комплект с шезлонг сумата е 6. Той е един от най-евтините, но в същото време и от най-уредените плажове по Южното Черноморие. Наемателят миналата година спечели и плажа на Черноморец, който ще стопанисва 5 г.

Непроменени от 7-8 г. са цените на централния плаж в Созопол, който се радва на традиционни посетители. Чадър и шезлонг се предлагат за 12 лв. Средно по 10 лв. излиза плажът с чадър и шезлонг на къмпинг "Градина" край Созопол. Особено през уикендите изглеждащият необятен плаж изведнъж отеснява.