От 2016 г. въпросът за концесионирането на плажовете ще премине под шапката на Министерството на туризма. Това стана ясно от думите на министърът на туризма Николина Ангелкова по време на петъчния парламентарен контрол.

Депутатът от "Атака" Валентин Иванов настоя да се помисли за драстично намаляване на таксите за концесии на плажовете, за да бъдат стопанисвани и съответно привлекателни, а не да остават неохраняеми, без медицински пунктове и замърсени.

Той изтъкна още, че трябва да се помисли и върху проблема с къмпингите, които не са изградени по европейски стандарти.
"В района на плажовете няма къмпинги с изградени санитарни възли и електричество, така че всеки турист къмпингува, където намери за добре и плажовете се замърсяват", подчерта той.

Концесионирането на плажовете е акцент в политиката за устойчиво развитие на морския туризъм, потвърди министър Ангелкова. В момента обаче тези въпроси били извън компетенциите на министъра на туризма. По закон за тях отговаря регионалният министър Лиляна Павлова.

Съществува съгласие за преминаване на процедурите по концесиониране под шапката на Министерството на туризма, но от 2016 г. В преходния период в комуникация с регионалното министерство ще бъде проучен опита на Гърция, Хърватия, Испания в тази посока.

По отношение на къмпинговия туризъм Ангелкова е на мнение, че провежданата до момента политика няма последователност при този сегмент от туристическото предлагане. Това по никакъв начин не кореспондира с очевидно нарасналото през последните години търсене на този тип почивка, според нея и затова тя обеща да положи усилия за усъвършенстването на нормативната регулация, свързана с къмпингите и предоставяните от тях услуги.

Съгласно предоставената от кметовете информация към момента са вписани 20 категоризирани къмпинга.