Туроператорите са в готовност за протест, съобщава TravelNews.

Недоволството им е срещу промените в Закона за туризма, които са обявени за обществено обсъждане и с които се цели създаването на Гаранционен фонд за защита на българските потребители при фалит на някоя компания.

На демонстрация се заканиха от Обединение "Бъдеще за туризма", Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Сдружение "Туризъм" и новата Българска асоциация за устойчив туризъм (БАУТ). Текстовете са подготвени от Министерството на туризма и са пуснати за обществено обсъждане от служебния министър Евтим Милошев.

Протестът може да се проведе на 3 септември вечерта, като на 2 септември изтича срокът за предоставяне на становища по предложенията за създаването на Гаранционния фонд. И четирите организации ще изпратят своите мнения до ведомството.

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) подкрепя промените в закона, но също има забележки по отношение на липсата на контрол в проекта.

Байко Байков от УС на Българска асоциация за устойчив туризъм настоя Министерството на туризма да изтегли закона и да се започне отначало, като текстовете бъдат пренаписани.

Гаранционен фонд ще обезщетява туристите при провал на екскурзията

Гаранционен фонд ще обезщетява туристите при провал на екскурзията

Действащите туроператори ще трябва да се прелицензират

Свидна Динева от ОБТ също се обяви за протест, с който браншът да си заяви позицията по текстовете за създаването на Гаранционния фонд и да поиска оттегляне на проекта. Председателят на БАТА Одисей Спасов пък предложи да се изпратят писма до всички парламентарни групи в Народното събрание, до председателя на Комисията по туризъм в парламента Цончо Ганчев и до Министерския съвет, че сдруженията на туроператорите са против приемането на закона.

Председателят на ОБТ Павлина Илиева съобщи, че е разговаряла по проблемите на среща с министъра, който е обещал, че "текстовете няма да продължат напред без съгласието на бранша и без постигането на консенсус".

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева поясни, че до 2 септември се събират становищата на браншовите организации и на туроператорите.

В бъдещия Гаранционен фонд трябва да правят вноски самите туроператори и той трябва да покрива евентуалните щети. Към момента се работи на принципа със застраховки, но те не обхващат целия риск на пътуващите. Изискването е на Европейския съюз и е залегнало в директивата за защита на потребителите при пакетни пътувания с туроператор, който им е продал общо самолетен билет (или друг транспорт), хотелско настаняване и трансфери. В момента само България няма такъв Гаранционен фонд от всички страни членки.

Павлина Илиева предупреди, че ако законът се приеме в този вид, ще се отвори вратата за сивата икономика. Тя посочи, че ако няма клиент - физическо лице, тогава няма да се подава информация и да се внасят пари във фонда. Според нея изцяло в проекта лисва глава за контрол и контролен орган в бранша.

Илиева бе категорична, че вноската в Гаранционния фонд не трябва да бъде на база процент върху целия оборот на туроператора. От ОБТ настояват вноската към фонда да бъде процент от сумата на регистриран договор с клиент и той да получава сертификат, че неговата сума е обезпечена от Гаранционния фонд.

Туроператорите искат създаване на фонд за гарантиране на пътуванията

Туроператорите искат създаване на фонд за гарантиране на пътуванията

Ако държавата не ни хвърли спасителен пояс, ще се удавим, предупреждават от бранша

В проекта се предлага създаването на туроператор А и туроператор Б. Към първия ще се регистрират всички, които работят с крайни клиенти и ще правят вноски в Гаранционния фонд. Въвежда се нов правен субект - туроператор Б, който не работи с крайни клиенти. Той предлага и продава набор от туристически услуги или туристически пакети само на други търговци - туроператори или туристически организатори, с оглед включването им в техни туристически пакети, предлагани, продавани и осъществявани от страна на последните на и към пътуващи - крайни потребители, пише в проекта. Тези туроператори продават услуги на други компании, поради което няма да са длъжни да правят вноски към новия гаранционен фонд.

Според Илиева обаче тези компании ще бъдат поставени в неравностойно положение. За Туроператор А са изброени много задължения, изисквания и наказания, докато за Туроператор Б няма никаква отчетност и контрол, а ще ползва облекчените данъци в туризма. Освен това никъде в проекта няма залегнали изисквания само за онлайн туроператори в новата реалност.

Туристическият бранш предлага създаване на гаранционен фонд срещу фалити

Туристическият бранш предлага създаване на гаранционен фонд срещу фалити

Отчита се 20% спад на летния туризъм в Бургаско

Председателят на Сдружение "Туризъм" Венцислав Кръстев настоява туроператорите от тип Б също да имат задължения и да се осъществява контрол върху тях.

Байко Байков от Българската асоциация за устойчив туризъм смята, че създаването на туроператор Б е прах в очите. "Има опасност при нас да се получи конфликт на интереси, защото разрешителните за дейността се издават от министъра на туризма, а в същото време той трябва да контролира и туроператорите във фонда. Ние като бранш трябва да контролираме и управляваме фонда", коментира Байков.

Зам.-председателят на БАТА Георги Рачев също подчерта, че министърът може да манипулира фонда, защото той ще назначава управителен съвет. По негови думи в предложените текстове на министерството няма нищо по отношение на вноските, които трябва да плащат туроператорите.