България е единствената държава в ЕС без гаранционен фонд за пътуванията. Това стана ясно на пресконференция в БТА на представители от Обединение "Бъдеще за туризма".

Зам.-председателят на обединението Димитър Балтов бе категоричен, че туроператорите и турагентите няма да успеят да се спасят в настоящата криза без помощ от държавата.

"Те са корабокруширали в открито море, имат нужда брегова охрана да им хвърли спасителен пояс, за да не се удавят. Най-лошото е, че клиентите им ще бъдат удавени заедно с тях", илюстрира ситуацията той.

Той изрази безпокойство, че на 13 март 2021 г. започват първите падежи за възстановяване на средства, заплатени от клиентите, но до момента нищо не се е случило в помощ на бранша.

По негови думи Гаранционният фонд за гарантиране на пътуванията ще защити целия сектор както сега, така и в бъдеще от фалити при форсмажорни обстоятелства.

Балтов предупреди, че България я грози серизона глоба от ЕС, тъй като не е траспонирала изцяло Директива 2302 на ЕС за груповите пътувания.

150 млн. лева дължат туроператорите у нас на клиентите си

150 млн. лева дължат туроператорите у нас на клиентите си

Заради неосъществените пътувания по време на кризата

От Обединението посочват, че към момента всички европейски страни без България са успели да създадат свой гаранционен фонд, който да гарантира пътуванията и обезпечава пътуващите при изпадане в несъстоятелност.

С настъпването на пандемията наравно с работещия фонд в редица държави са били предприети много мерки, свързани с допълнителни средства, подпомагащи сектора, бил е засилен фондът за застраховките наравно със съществуващия гаранционен такъв.

От бранша подчертават, че България е една от държавите, отделили най-малко от своите радходи от своя БВП за подпомагане на сектора - едва 6,7%.

Зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Георги Рачев заяви, че страната ни е загубила ценно време, в което държавата е можела да реализира стройна програма за подпомагане на целия сектор.

ЕК одобри българската схема за помощ на туроператорите у нас

ЕК одобри българската схема за помощ на туроператорите у нас

Тя е в размер на 51 милиона лева

Той се позова на Доирективата на ЕС, че всички, които купуват туристически пакет, трябва да са напълно защитени в случай на несъответствия или несъстоятелност на търговеца или туроператора.

Рачев обясни, че въпреки че държавата ни е получила уведомително писмо от ЕК, че не спазва директивата, до преди година нещата са се оправяли с туроператорската застраховка, покриваща евентуални щети при обявяване на несъстоятелност.

Той изтъкна, че България се отличава с малък процент фалирали туроператори спрямо други страни. До 2019 г. 18 туроператора у нас са имали максималната застраховка от 1 милион и 400 хиляди лева. Тази сума обаче вече не била достатъчна.

Рачев поясни, че новите застраховки на туроператорите са на базата на оборота от 2020 г. - т.е. около 10%. По негови думи, въпреки че браншът е затворен, продължава да плаща пълния набор от данъци.

Туроператорите и агенциите искат спешна държавна помощ

Туроператорите и агенциите искат спешна държавна помощ

Програмата 60/40 се била превърнала в капан за бранша

Гаранционният фонд дава спокойствие на целия бранш и гаранция, че хората няма да загубят парите си, категоричен бе той.

От бранша подчертаха, че туроператорите няма да успеят да спазят ангажиментите си към клиентите, ако държавата не им помогне.

Балтов обясни, че чрез гаранционния фонд клиентите са спокойни, че тяхното пътуване и пари са гарантирани, ако нещо стане с туроператора. Това по негови думи кара целия бранш да седи много по-сигурно пред клиентите.

Той изтъкна и че чрез осигуряването на такъв фонд се осигурява предписанието на Директива 2302 на ЕС, докато със застраховката на туроператорското дружество това не се случва.

Фондът за гарантиране на пътуванията е изключително ценен инструмент за справяне с кризи в сегмента на турагентите при извънредни ситуцаии и когато туоператорът обявява несъстоятелност, категоричен бе Балтов.