Здравният туризъм, чиито услуги са с високо качество и се прeдлагат целогодишно, е ключов елемент от нашите усилия за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на шестия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Според нея е важно страната ни да заслужи доверието на ключови пазари, какъвто е Германия.

По думи на Ангелкова е постигнат "огромен успех" и "исторически пробив" през последните няколко години - вече са подписани споразумения и е дадена зелена светлина за съвместна работа с германските здравни каси. Те ще изпращат у нас германски граждани, които искат да ползват услугите на нашия здравен туризъм. Частните хотели също ще имат право да предлагат услуги, които са сертифицирани от Министерството на туризма и на Министерството на здравеопазването.

Българският пациент бил "златна кокошка" в Германия

Българският пациент бил "златна кокошка" в Германия

Шефът на НЗОК се тревожи, че дълговете на касата растат

Министърът подчерта, че представители на германските здравни каси са направили специална проверка на място. Според нея споразуменията са възможност да увеличим броя на германските туристи.

По нейни думи държавите, които приемат германски здравноосигурени лица, са много малко. Тя уточни и че целият престой се поема от касите.

"Бизнесът не трябва да плаща за акредитация. Нужно е обаче базата, която предлага, да отговаря на необходимите изисквания, и всички хотели, които искат да ползват тази възможност, се сертифицират по правила на германската страна", обясни Ангелкова.

Тя посочи, че друга стъпка, по която се работи, е насърчаване на здравния туризъм за превенция.

Министърът съобщи и че екипът й стартира дебат дали е необходима допълнителна защита и гаранция чрез представяне на допълнителна застраховка, свързана с настъпване на обстоятелства като фалити и други събития.