От началото на май Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършва проверки в туристическите обекти, в които в предходни периоди са установени нарушения. Това съобщи във Варна председателят й Димитър Маргаритов.

Той участва в обществена дискусия по повод предстоящия летен сезон. Участие взеха също представители на институции и на туристическия бранш, съобщават от КЗП.

През следващия месец започват масови проверки в останалите туристически обекти. Те ще продължат до края на активния летен сезон. Съответствието на предлаганите туристически услуги със степента на категоризация на съответния обект и ол инклузив пакетите ще бъдат акцентите в проверките.

Димитър Маргаритов отбеляза, че от известно време насам в туризма се случва нещо хубаво. По думите му вероятно всеки, който анализира ситуацията, от своя ракурс би могъл да изтъкне различни причини.

Един ще каже, че това се дължи на политиката, която се развива в последните периоди в опит да се привлекат все повече туристи, включително чуждестранни, коментира Маргаритов. Според него друг може сметне, че случващото се е в резултат от по-ефективната контролна дейност. Трети щял да твърди, че е свързано с геополитическата ситуация. И вероятно всеки един от тях ще бъде прав, смята Димитър Маргаритов.

Той коментира, че върху развитието на туризма благоприятно влияние оказват комбинираните и комплексни усилия на институциите.

"Затова ние трябва да бъдем координирани, и изпълнявайки собствените си функции, всеки от нас да продължи да търси максимално широкия контакт с останалите, за да може да запазим добрите резултати и да ги увеличаваме", коментира още Маргаритов.