Хотелиери и ресторантьори се обявиха срещу анонсираното връщане на старата ставка на ДДС за виното и бирата, продавани в заведения, ресторанти и кафенета от 9% на 20%. Това се казва в позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), в която са обединени 36 регионални структури.

Този бизнес е специфичен и различен от всички останали бизнеси, защото в него се акумулира изключително много ръчен труд за производство и реализиране на единица продукция. Но тъй като няма ДДС върху труда, фирмите не мога да ползват данъчен кредит за това. Тоест преди начисляване на труда настина заведенията реализират голяма брутна печалба заради надценките, с които е свързана дейността им.

БСП и ДБ доволни, ИТН се чудят за някои мерки

БСП и ДБ доволни, ИТН се чудят за някои мерки

"Възраждане" негодува, че кабинетът не ги слушал за мерките

Високата надценка води до високо ДДС, защото стойността на придобиване на стоката, която се преработва е с много по-ниска цена и съответно много по-ниско ДДС. Когато се сложи трикратна надценка от три пъти рязко се увеличава стойността на ДДС, което трябва да се плаща от ресторантьорите, а се ползва нисък данъчен кредит.

Според зам.-председателя на БХРА Атанас Димитров заради спецификата на ресторантьорския бизнес е необходима висока численост на средносписъчния състав. Това се допълва от дефицита на работна ръка и оттам на по-високото заплащане, за да се намерят необходимите специалисти, оправдават се ресторантьорите.

Те твърдят, че брутните им печалби, преди да се начислят разходите на фирмите, са големи, но след като платят заплати и осигуровки нетната печалба изчезвала. И при високо ДДС хората са обречени на фалит, посочи Димитров.

При 9% ДДС на вино и бира, Василев предпочел нулева ставка на хляба

При 9% ДДС на вино и бира, Василев предпочел нулева ставка на хляба

Коалицията единна и в незнанието нулев ДДС на хляба ще намали ли цената

Именно водени от това редица европейски страни диференцират ставката специално за този сектор, както показват данните и на ХОТРЕК - Европейската асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета, в която БХРА е единствен пълноправен член за България. Тези данни неколкократно са представяни на различните управляващи и внимателно прочетни станаха основа за прилагане на антикризисната мярка, посочват от БХРА.

Те не са съгласни, че намаляване на ДДС за продаваната в ресторантите бира и вино е направено с цел да намали цените на стоките и услугите, произведени от сектор Туризъм. То е направено да не се вдигат допълнително цените и спестените от данъка средства да останат за подпомагане на бизнеса, който през последните години бе засегнат много от пандемията, от поредицата от кризи, от ресурсен дефицит и хиляди други неща, смятат от БХРА и изтъкват, че хората първо се отказват от удоволствия в ситуация на криза.

"Тази промяна за пореден път показва, че туризмът не е приоритет и на това правителство", каза председателят на БХРА Георги Щерев.

"За това, че сме фронтова държава, в близост до Украйна, държавата не предостави на хотелиерите никакви компенсации и най-малкото не поиска такива от ЕС. Ето, увеличи се обхвата на ваучерите за храна, за което първо настояха хотелиерите, но не се разшири и за почивки, както например е за културни мероприятия", допълни Щерев.

БХРА се обявява категорично срещу възстановяване на високите ставки на ДДС за виното и бирата и са готови да защитят интересите си с всички предвидени от закона средства, уверяват хотелиери и ресторантьори.