Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява да се позволи на хотелските заведения да работят половин час след полунощ.

Целта е клиентите на местата за настаняване да могат да посрещнат Нова година.

По тази причина те приветстват предложението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и подкрепят идеята й тази възможност да бъде обсъдена с правителството, здравните власти и Националния оперативен щаб.

Според БХРА е много по-хигиенично гостите на хотелите да вечерят в ресторантите към местата за настаняване при максимална заетост от 50% и спазване на необходимата социална дистанция, отколкото да се хранят в стаите.

Те припомнят, че от началото на епидемията през март няма нито един хотел, който да се е превърнал в ядро на зараза, нито има заразени в местата за настаняване. Фактът, че мерките на тези места са най-строги се доказвал както от изказването на главния здравен инспектор Ангел Кунчев, така и от проверките на редица контролни органи през декември в зимните и спа хотели, в които не бяха установени нарушения.

Наздравица за Нова година, но без хоро, иска Николова от щаба

Наздравица за Нова година, но без хоро, иска Николова от щаба

Решението ще се вземе от здравните власти

От бранша са категорични, че удължаването на работното време с два часа и половина няма да застраши здравето на гостите на хотелите. Според тях чрез промяната ще се намали и рискът от "тайни" партита, при които не се упражнява контрол върху спазване на мерките.

Освен това зам.-председателят на БХРА Златко Златанов изтъкна, че по този начин ще се спестят и хиляди левове за ремонт на хотелските стаи, които при "празнуване" по стаите ще бъдат разрушени. Той допълни, че част от клиентите вече са декларирали, че няма да се съобразят с вечерния час на Нова година в хотелските ресторанти и няма да напуснат заведенията, така че подобна мярка ще спести и редица разправии на хотелиерите.

Удължаване на работното време на заведенията при спазване на всички необходими мерки за запазване на здравето и осигуряване на сигурността на нашите гости в хотелите е най-добрата стъпка за подпомагане на бизнеса в условията на пандемия, категорични са от Асоциацията. По тази причина те се надяват, че предложението на министъра ще бъде одобрено и ще влезе в сила още от утре.

Удълженото работно време на ресторантите в хотели за Нова година било недопустим двоен стандарт

Удълженото работно време на ресторантите в хотели за Нова година било недопустим двоен стандарт

От бранша се обявиха против дискриминационната мярка