Решение за удължаване работното време на ресторантите в хотели за Нова година е дискриминационно. Това заявяват в своя позиция от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Те са категорично несъгласни с предложението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова работното време на ресторантите в хотелите за Нова година да бъде удължено до 00.30 часа. Същевременно обаче заведенията извън хотелите остават затворени.

Според БАЗ и СЗБ това е "недопустим двоен стандарт", който съсипва разчитащите на сезонния туризъм.

От двете организации напомнят, че са подкрепили отварянето на ресторантите в хотелите до 22.00 часа. Сега обаче според тях се правел опит да се официализират новогодишните тържества, които са забранени за останалата част от заведенията.

Наздравица за Нова година, но без хоро, иска Николова от щаба

Наздравица за Нова година, но без хоро, иска Николова от щаба

Решението ще се вземе от здравните власти

Те са категорични, че няма как ресторант в хотел да е по-безопасен от такъв извън него.

Ресторантьорите изразяват съгласие с думите на Николова, че е по-добре празненствата да се провеждат в контролиране среда, а не по стаите, но изтъкват, че това важи и за събирания в частни домове на големи групи от хора без спазване на противоепидемичните мерки.

Според тях е било по-добре тържествата да се провеждат в заведения, където са се направили огромни инвестиции за осигуряване на безопасна среда.

Ресторантьорите не виждат светлина в тунела на мерките

Ресторантьорите не виждат светлина в тунела на мерките

Случило се това, което очаквал браншът - поредното неспазено обещание

Вече е късно да се вземе решение за отваряне и на останалата част от сектора за Нова година, защото от днешна дата до 31 декември едно заведения няма как да се подготви и да събере резервации, посочва се в позицията.

По тази причина от БАЗ и СЗБ настояват да не се взима решение за отваряне на ресторантите в хотелите до 00.30 часа на 31 декември, тъй като според тях това е дискриминационно за останалата част от бранша.

Категорично отказваме да бъдем единствената изкупителна жертва и отново да понесем последствията на евентуално ново разпалване на епидемията след празниците, подчертават от двете организации.