Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация протестира срещу заплахата за заложена бомба на писта в Банско.

Тази провокация ще урони авторитета на българските курорти, предупреждават от асоциацията в изявление, цитирано от БНР.

Според асоциацията заплахата, отправена във време, когато Банско е пълно с чуждестранни туристи, не е решение за каквито и да са спорни въпроси.

Кметът на община Банско Александър Краваров  излезе с официално изявление по повод публикуваното писмо на движението за защита на българската природа „Равноденствие".

Кметът коментира, че това е чист терористичен акт, насочен не само срещу дружество Юлен АД, където общината е акционер, но и срещу развитието на Банско като  туристически център.

От своя страна екологичните организации, които са част от Коалицията „За да остане природа в България" разпространиха позиция, че са разтревожени от настроенията, които се създават срещу екологичните организации в страната, от спекулациите по техен адрес за корупция, както и от изявленията, че това е новата българска екологична Ал Кайда, чиято цел е да унищожи туристическия бизнес.

В съобщението се посочва, че авторите на изявлението за заложена бомба не са представители на екологичното сдружение и  не трябва по никакъв начин да бъдат свързвани от медиите и от държавните институции с Коалиция "За да остане природа в България", нито с кампанията "Спасете Пирин".

Според сдружението случилото се пряко вреди на кампанията за спасяване на природата и на природозащитното движение, като му придава отрицателен образ.

Загриженост за случилото изрази и Управителният съвет на  Фондация "БлуЛинк".

Според фондацията заплахите са провокация, целяща да дискредитира и отслаби законните усилия на българските природозащитни организации за опазване на природата на България.

Това е преднамерен удар срещу философията на гражданското общество, в която БлуЛинк вярва, и която изключва всякакво насилие, изнудване и незаконни действия, се посочва в изявлението.

Еколозите призовават за бързо разкриване на авторите на заплахата и адекватното им санкциониране.