Концесионерите по Южното Черноморие твърдят, че възстановяването на старото положение в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие щяло да даде възможност на концесионерите на плажове да изпълняват по-добре и по-ефективно задълженията си и да се решат редица проблеми на концесионните територии, натрупани с годините.

За първи път управляващите приеха поканата за конструктивен диалог, вслушаха се в гласа на бизнеса по морето и със съвместни усилия ще защитим интересите на всички потребители (туристи), твърдят още концесионерите.

Облекчението щяло да дойде, давайки на стопаните да ползват 2% от общата площ на плажа за преместваеми обекти. Това означавало възможност за изпълнение на изискването за спасителни постове, душове, съблекални, медицински и реанимационни пунктове, пътеки за инвалиди. Последното изменение в ЗУЧК от март миналата година наложи сериозни ограничения в площта за преместваемите обекти на пясъка, като 2 процента бяха, не от общата, а от активната площ на плажа. Именно заради това голяма част от плажовете останали „сираци", твърдят концесионерите. Основната причина била невъзможност да бъдат изпълнени критериите на закона.

Концесии на морски плажове се дават от 1998 г., припомнят концесионерите. В момента особено сериозно било положението при старите концесии, които са скючени през 98-ма -99-та - 2000 година. Тогава договорите с държавата са сключвани при 20% свободна площ за плажуващите. Сега обаче на концесионерите им се давали не 80, а 50% стопанска дейност. На практика се получавало така, че те са длъжни да се грижат за 100% от плажа, а да получават приходи от само 50 на сто. Т.е. по закон 50% от плажната ивица трябва да бъдат свободни от платени чадъри и шезлонги, а концесионерите и наемателите трябва да осигурят водно спасяване, медицински пунктове и почистване на ивиците.

Това, за което настояват те, е държавата да облекчи задълженията в договорите на концесионерите, да промени неравнопоставеностите и ограниченията, въведени от досегашната правна уредба - да се промени начинът на определяне на наемните и концесионните такси, да се създаде цялостна политика за управлението им, да се промени площта на свободната зона в зависимост от категорията на плажа, да се премахнат двойните такси, които концесионерите плащат на държавата и общините, да се категоризират ивиците.