На среща в Пловдив, между министъра на туризма Стела Балтова, областния управител на Пловдив Здравко Димитров и кмета Иван Тотев, е обсъдено развитието и ръста на туризма в града и региона.

Балтова и Димитров са разговаряли за привличането на повече полети на нискотарифните авиокомпании до Пловдив, с цел увеличаване на броя на чуждестранните туристи.

Бизнесът в града също поставя акцент върху летището в Пловдив, което искат да бъде отдадено на концесия. Според тях, с неговото развитие ще има и повече чужденци. Летището и нискотарифните авиокомпании са важни с оглед представянето на града като европейска столица на културата през 2019 г.

В момента се водят преговори с датската маркетинг компания LCG за възможности за извършване на полети от и до летище Пловдив, съобщава кмета на града Иван Тотев. Компанията планира полетите да бъдат от европейски страни до града и между регионални дестинации като Атина, Загреб, Тирана и др.

Отделно "Райън ер" предвижда да увеличи полетите до Пловдив, като се очаква те да достигнат до 30 броя седмично от различни европейски градове. Иван Тотев отбелязва, че подкрепят навлизането на нови авиокомпании със специално създаден фонд към общината, с който покриват част от летищните такси.

Областният управител е поставил въпроса, за изграждането на околовръстен път на Пловдив и отсечка до Асеновград. От министерството съобщават, че проблема е обсъден министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов и министър Балтова.

Министърът на туризма посочва, че рекламата на Пловдив като столица на културата, трябва да залегне в маркетинговата стратегия на България за следващата година. Събитието е от национален, а не от местен характер с акцент културния туризъм, допълва тя.

Ударно промотират Пловдив като европейска столица на културата

Ударно промотират Пловдив като европейска столица на културата

Ще се акцентира като дестинация с хилядолетна история

Ръстът на нощувките в града за миналата година е 30%, а в посещенията на музеите e с 33% спрямо предходната година, съобщава областния управител. Според него през уикендите трудно се намират свободни места в хотелите.

Кметът Иван Тотев допълва, че започват да привличат спортни и конгресни мероприятия. В момента се провежда Световно първенство по фехтовка и хотелите са пълни. До края на годината в Пловдив ще има световно първенство по кану и световно по гребане. На всяко от тях се очакват да пристигнат около 2000 човека.

Иван Тотев информира министър Балтова, че през уикендите идват много български туристи, особено от София. Според него покрай туризма се развиват икономиката, търговията и ресторантите в Пловдив.

Стела Балтова е поставила въпроса за сигурността в града, за туристите. Кметът обясни, че са засилени мерките от местната и общинската полиция. Сигурността е осигурена на всички гости. Само по улиците на стария град са инсталирани 70 камери.

На срещата са присъствали Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм Пловдив и Тракийски туристически район, както и депутатът Менда Стоянова.