Имаме една прекрасна година, защото това е година, в която са намалени цените на хотелите по Черноморието през август, има по-малко туристи, по-добро обслужване - т.е. в момента създаваме доволни клиенти. Това е здравословна криза и догодина ще имаме повече туристи по Черноморието. Такава прогноза направи председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред БНТ.

По данни на Драганов до края на юли за страната е имало 91 000 туристи повече, които са влезли в страната, но по морето не наблюдавал около 18% отлив. Това според него се дължи на предходните три много успешни сезона, които той определи като "блъсканица на туристи, никакво обслужване, създаване на недоволни туристи".

Хотелиери очакват да завършат сезона на загуба въпреки свалянето на цените

Хотелиери очакват да завършат сезона на загуба въпреки свалянето на цените

Заради спада на туристи хотелите масово правят намаления в разгара на сезона

Драганов посочи, че през юли в Бургаско има 55 000 туристи по-малко, а във Варненска област - 43 000. "Това са хора, които са били тук, видели са хотелите и не са дошли. Създали сме недоволни туристи", обяснява той.

По негови думи при професионално работещите хотели, които работят с чужди туроператори, заетостта в момента е около 105-108%. Той изрази и мнение, че малките хотели трябва да се групират.

Хубаво е, че туристите са малко, за да се научим как се прави бизнес, заключи Драганов.

Ангелкова прогнозира "лек" спад в туризма - до 8% по Черноморието

Ангелкова прогнозира "лек" спад в туризма - до 8% по Черноморието

Подстрекават туристи да се записват в последния момент за България