По време на извънредното положение миналата година бе дадена възможност за намаляване на дължимите концесионни възнаграждения с минимум 50 процента. Продължаващата и задълбочаваща се криза налага същото и за летен сезон 2021 г. Остава в сила условието обаче концесионерът да намали и крайните цени за потребителите при ползването на чадъри и шезлонги. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с представители на концесионерите за предстоящия летен сезон в условията на продължаваща пандемия, съобщиха от пресцентъра на министерството.

От бранша от своя страна поискаха от яснота от властта за мерките, за да може да работи спокойно.

Поморие готово да жертва 250 хил. лв от концесиите, за да има безплатни чадъри за туристите

Поморие готово да жертва 250 хил. лв от концесиите, за да има безплатни чадъри за туристите

Кметът добави, че концесионерите и ресторантьорите също проявяват пълно разбиране

В срок до 1.06.2021 г. или в срок от 10 дни от влизането в сила на съответния договор концесионерите и наемателите следва да уведомят министъра на туризма за извършеното намаление на плажните принадлежности. Друга мярка, която следва да бъде повторена през настоящия летен сезона на 2021 г., е предоставянето на възможност на концесионерите и наемателите да разполагат с допълнителна търговска площ, която да е с максимален размер 4 на сто от площта на съответния морски плаж.

Предлагаме за всички концесионери и наематели предвиждането на краен срок за заплащане на концесионното им възнаграждение, съответно на наемната им цена, който да е различен от предвидения в договорите им до 31.10.2021 г., заяви министърът. Тя уточни, че изтеглянето на падежната дата в края на летния сезон е оправдано с оглед генерирането на приходи от посетителите на плажовете през летния сезон, което ще спомогне на концесионерите и наемателите да посрещнат своите финансови задължения.

Депутатите приеха на второ четене Закона за концесиите

Депутатите приеха на второ четене Закона за концесиите

Прецизират се условията за провеждане на процедурата за определяне на концесионер

Министърът припомни, че концесионерите и наемателите следва да спазват противоепидемичните мерки, за да осигурят безопасността на живота и здравето на посетителите и да изградят образ на българския туризъм като сигурна и надеждна дестинация. Защото всяко нарушение има силен негативен ефект върху общата оценка за реализираната почивка и рефлектира върху цялостния имидж на предоставяните услуги, подчерта министърът.

Представителите на бранша информираха, че вече са започнали записвания за Великден и поискаха повече яснота и конкретика за възможностите за пътувания около празника.