Празниците показаха, че бизнесът е дисциплиниран. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на проверката й в места за настаняване и ски зоната в зимния курорт Боровец.

Тя посочи, че не са получавани данни за нарушения и в трите зимни курорта и увери, че контролът от страна на Министерството на туризма е безкомпромисен.

По думи на Николова чрез спазването на мерките може да се гарантират сигурността и бъдещето на сектора. "Всяко нарушение, освен че води след себе си санкции, влияе директно и върху имиджа на страната, и върху оценката за сектора. А това е предпоставка за спадове, което в тази тежка ситуация не можем да си го позволим", предупреди министърът.

На поне 30% резервации за зимния сезон разчита Марияна Николова

На поне 30% резервации за зимния сезон разчита Марияна Николова

По думите ѝ спадът в бранша е над 70%

Според нея, ако всички сме дисциплинирани - и туристите, и представителите на бизнеса, ще може да се отчете сезон. Тя напомни, че в Европа курортите не работят, докато при са отворени.

Николова направи инспекция на кабинковия лифт в курорта, като разясни, че всичко трябва се дезинфекцира и се осигурява необходимата дистанция. Министърът препоръча правилата да са на публични места, защото информираността е важна.

Вицепремиерът заяви, че се следи стриктно работата на ресторантите и дали има сменен режим. Работят само ресторантите в хотелите, и то само до 22.00 часа.

Ако сме дисциплинирани, спазваме мерките и бройките на заразените и болни намалеят, ще може да обсъждаме и други мерки, облекчаващи ресторантите, обеща министърът.

Тя провери и как функционират ски гардеробите и информационният център в Боровец.

Марияна Николова разчита българите да спасят зимния туризъм

Марияна Николова разчита българите да спасят зимния туризъм

Очаква се интерес към СПА и бизнес туризма от сънародниците ни