Много е висока степента на лавинна опасност в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК.

Планинските спасители предупреждават, че карането на ски или сноуборд извън обозначените места е изключително опасно. Температурите навсякъде ще бъдат отрицателни.

На Черни връх е -7 градуса, има значителна облачност и превалява слаб сняг. На х. „Алеко" е -6 градуса, снежната покривка е 70 см.

На Мусала е -11 градуса, има значителна облачност и духа умерен вятър. На Боровец е -8 градуса, няма вятър, а снежната покривка е 55 см.

На Банско са лоши условията за туризъм. Температурата е 0 градуса и има много висока лавинна опасност извън пистите и обработените места.

На Рожен е -4 градуса, духа слаб вятър и има мъгла. На Ботев е -7 градуса, духа умерен вятър и има мъгла. На Мургаш е -6 градуса, духа умерен вятър и също има мъгла.

От ПСС предупредиха туристите да се движат само по зимните маркировки.

В последните две седмици в разгара на ски сезона станаха редица инциденти, а спасителите продължават да призовават да се спазват инструкциите и да не се излиза в планината неподготвен.

Въпреки смъртния случай отпреди дни по улеите към река Дамяница в Пирин, сноубордист и 13-годишен скиор караха вчера в този район.