Родопското село Момчиловци вече е в списъка на 100-те национални туристически обекта. Това е факт след решение на комисия от Българския туристически съюз. Родопското село е под № 83 „б" в новия 20-хиляден тираж на туристическите книжки.

12 нови кандидатури от различни области на страната са получени тази година, но обновяването на престижния списък става по определени правила, обяснява изпълнителният секретар на Българския туристически съюз Венцислав Удев, цитиран от БНР.

Екскурзоводът от туристическия център в Момчиловци Елена Пеева разказа, че гостите на Момчиловци могат да видят уникалната църква в селото - „Св. Св. Константин и Елена", построена през 1836 г. с труда и средствата на всички жители. Селото е заобиколено от 26 параклиса. Един от тях е чудотворното аязмо, известно с лековитата си вода.

Има и триетажен културно-исторически музей. Екопътеки пък разкриват атракциите в района - Дупчовия и Кърджалийския камък - Васильов чучур, а любителите на спорта намират терен за ски, сноуборд и скално катерене в спортния център „Картола".