М Лондон са блокирани 34 български туристи заради фалирал туроператор, съобщи Би Ти Ви.

Туристическата агенция „Валери 90" е обявила несъстоятелност още миналата седмица, но продължава да изпраща на екскурзии десетки българи в различни краища на Европа и Азия. По тази причина министерството на икономиката и туризма проверява дали има и други блокирани клиенти на фирмата в различни части на света.

Блокираните в Лондон 34 туристи са без платен хотел, съобщи заместник-министър Бранимир Ботев. „За последните нощувки и тяхното връщане, те нямат покритие на своите билети, както и на средствата за нощувките, очевидно, че те са платили", посочи Ботев.

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил проверка по случая. Все пак Министерството на икономиката и туризма е успяло да потвърди самолетните резервации на туристите, блокирани в Англия.

„След нашата намеса се намери разрешение. Половината от тях ще летят със самолет. Ще бъдат намерен начин да бъде платен разходът за рейса и горивото, за да могат да се приберат." - добави Ботев.

Засега няма данни за други блокирани български туристи, използвали услугите на „Валери 90". Днес управителката на фирмата Валентина Анастасова не отговаряше на мобилния си телефон.

От днес офисът на туристическа агенция "Валери 90" не работи. Съобщение обаче уведомява всички клиенти на фирмата, че предстоящите пътувания са отменени.