Заведенията на плаж "Кабакум-централен" край Варна извършват незаконна търговска дейност, установиха проверки. Министърът на туризма Николина Ангелкова, която днес се включи в инспекциите на място, заяви, че вече е сезирана Община Варна и местният строителен контрол.

Три са заведенията, за които става ясно, че установяват незаконна търговка дейност.

Изряден плаж "Слънчев бряг-юг" отчете Ангелкова

Изряден плаж "Слънчев бряг-юг" отчете Ангелкова

По Черноморието са наети и повече от необходимите спасители

Ангелкова припомни, че през 2016 г. е прекратен договорът с бившия наемател на плажа заради изключително многото нарушения. Нов наемател е избран, но той още не стопанисва ивицата, тъй като търгът се обжалва от един от участниците.

Към момента плаж "Кабакум-централен" има статут на неохраняем. "В този случай е редно там да не се извършва никаква търговска дейност", отсече министърът на туризма.

След сигнал, че заведенията работят, министерството е сезирало органите за незабавно събаряне или да се спре доставката на ток и вода, за да няма търговска дейност. Това трябва да се случи в седемдневен срок, уверява министър Ангелкова. Когато приключат съдебните процедури, ще се пристъпи към сключване на договор с новия наемател.

Министър Ангелкова припомни, че проверките за спазването на договорите за наем и концесия на морските плажове продължават и ще са 0 и по цялото Черноморие.

От проверката само преди дни на плаж "Обзор-мотела" стана ясно, че съседен на плажа имот е засипан с пясък, като на него е сложена табела "частен имот" и "частен плаж" и не се допускат външни посетители.

3 незаконни обекта установиха на плаж "Обзор-мотела"

3 незаконни обекта установиха на плаж "Обзор-мотела"

Според българското законодателство няма частен плаж - ивицата е изключителна държавна собственост

Относно казусът с плаж "Нестинарка", Ангелкова акцентира, че в договорите за наем и концесия задължителни са обявените цени на чадъри и шезлонги, но няма забрана стопанинът на плажа да може да предлага допълнителни плажни принадлежности и изрично условие обаче е, да се принадлежностите да не са задължителни за потребителя.

Ангелкова брани дюните от хавлиите и човешките тела

Ангелкова брани дюните от хавлиите и човешките тела

Всяка човешка намеса оказва влияние върху дюните

Министерството на туризма е поискало вече поставянето на специални табелки с цени за допълнителните услуги и информация, че те не са задължителни.