Услугите на туроператорски фирми използват общо малко над 10% от всички пътуващи, а останалите планират почивките си сами, съобщава Националния статистически институт (НСИ) относно туристическите пътувания и разходи за туризъм на населението през месеците април, май и юни 2019 година.

В страната до услуги на туроператори прибягват едва 6%, а в чужбина - около 30%.

Общият брой на пътувалите българи през второто тримесечие на 2019 година е нараснал с 12,4% спрямо същия период на предходната 2018 година.

За периода българските граждани, които са осъществили пътуване, са 1 220 хиляди души. Повечето от тях са пътували в рамките на страната (75,5%), докато 19% са посетили само чужбина, а 5,2% са пътували както у нас, така и зад граница.

Снимка 439522

Източник: НСИ

Туроператори заплашват, че ще мигрират бизнеса си след Наредба 18

Туроператори заплашват, че ще мигрират бизнеса си след Наредба 18

Изискванията на наредбата ограничават бизнеса и застрашават данните, смятат от бранша

Най-често пътуващата част от населението е на възраст между 25 и 44 години. Техният дял е 548 хиляди души, или 50% от всички пътували. Най-активни откъм почивки в страната са най-възрастните хора - на 65 или повече години, докато в чужбина най-активни са хората между 25 и 44 години.

От всички пътувания най-голяма част са били тези с цел почивка и екскурзия, съответно 46% в страната и 78% - в чужбина. 41% от всички пътувания у нас и 14% в чужбина са били осъществени с цел посещение на близки хора и роднини.

Бизнес пътуванията - 6,2% от всички в България и 5,3% от тези зад граница са били по работа.

Снимка 439519

Източник: НСИ

Хотелиери очакват да завършат сезона на загуба въпреки свалянето на цените

Хотелиери очакват да завършат сезона на загуба въпреки свалянето на цените

Заради спада на туристи хотелите масово правят намаления в разгара на сезона

Логично при пътуванията в чужбина българите харчат най-много пари за транспорт - 29% от общия си бюджет. У нас обаче най-много пари отиват за храна - 37,8% от всички разходи.

Разходите на родните туристи в чужбина за храна също не са малко, те доближават тези за транспорт - около 28%. За настаняване зад граница даваме средно около 22% от общия бюджет, като толкова се отделят и за други разходи.

В рамките на страната парите, които отделяме за настаняване (около 18%) и за други разходи (около 19%), също са по-малко от парите за транспорт, независимо какъв е той.

При пътуванията по работа разходите са по-различни - средният разход на лице е 168 лева в страната и 1 200 лева в чужбина.

"Бетономорие": Депутатите работят против живота, достойнството и правата на личността

"Бетономорие": Депутатите работят против живота, достойнството и правата на личността

Действали целенасочено срещу гражданското общество