Хората и организациите, стоящи зад групата "Бетономорие", са разочаровани, но не и изненадани, че днес народните представители на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" отхвърлиха ветото на президента върху измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които според "Бетономорие" са противоконституционни.

"Така парламентът днес прие измененията на закон, ограничаващ конституционните права на собственост, свободно придвижване и здравословна околна среда, нарушаващ конституционният принцип на правовата държава и неизпълняващ задължението ѝ за опазване на природата и биологичното разнообразие", изтъкват борците срещу безобразията по Черноморието.

Депутатите отхвърлиха и ветото върху Закона за черноморското крайбрежие

Депутатите отхвърлиха и ветото върху Закона за черноморското крайбрежие

Според президента режимът за "диво къмпингуване" ставал по-рестриктивен

Според тях с това си гласуване депутатите са нарушили и собственото си желание за дискусии с гражданското общество и защитата на всички интереси в полза на няколкостотин концесионери на плажове и незаконни собственици на имоти върху крайбрежната ивица и дюните.

"С тези разпоредби депутатите де факто забраниха съществуването на къмпинги и движението с кемпери по черноморското крайбрежие и узакониха унищожаването и застрояването на ембрионалните дюни в България", подчертават от "Бетономорие".

В същото време, народните представители не са предприели никакви действия, за да поправят ЗУЧК по отношение на участието на министъра на туризма в устройствените политики и актуализирането на кадастралната карта и кадастралните регистри, които са несвойствени за министерството - без административен капацитет за осъществяването на тези дейности.

"Бетономорие" иска президентско вето върху Закона за Черноморието

"Бетономорие" иска президентско вето върху Закона за Черноморието

Днес в 11,00 часа представители на гражданската група ще внесат исканията си по отношение на Закона за Черноморието

Това гласуване за пореден е доказало според природозащитниците, че народните представители даже не разбират какво гласуват, в пълна правна немощ, която логично е довела до смешните 10% доверие в тяхната дейност и тонове законодателен отпадък.

"Гласуването днес е поредното типично властническо волеизявление, в разрез с принципите на всяка демократична държава с парламентарно управление", констатират от "Бетономорие".

От групата декларират, че се отказват от по-нататъшни срещи и дискусии с представителите на това Народно събрание и на този Министерски съвет. Те очакват омбудсмана да внесе "този противоконституционен закон в Конституционния съд, каквато воля вече беше заявена от г-жа Мая Манолова".

От "Бетономорие" притеснени, че застрояването по Черноморието продължава

От "Бетономорие" притеснени, че застрояването по Черноморието продължава

Законът не бил анализиран в дълбочина

От "Бетономорие" се обръщат към гражданите на България, като според тях нашата родина все повече се отдалечавала от идеалите на нейните създатели и от нашите мечти. Властите все по-често нарушавали съзнателно човешкото достойнство на гражданите, нашите свободи и права, погазвали принципите на демокрацията, равенството и правовата държава и отхвърлят ценностите на плурализма, недискриминацията, толерантността, справедливостта и солидарността.

"Ние намираме настоящето Народно събрание за напълно деградирало конституционните си функции. Слабата и частично завладяна съдебна власт не може да защити нашите права и честни избори", убедени са природозащитниците.

Те отправят искане към правителствата на всички страни членки на Европейския съюз, към Европейския парламент и Европейската комисия за започване на процедурата по чл. 7 от договора на Европейския съюз за ограничаване правата на България в ЕС заради тежки нарушения на ценностите на съюза.

Те предприемали тази стъпка с голямо нежелание, но не виждали по какъв друг начин могат да защитят правата на българските граждани, след като нито една от трите власти - законодателна, съдебна и изпълнителна - няма доверието на повече от 20% от българите и всяко едно тяхно действие и "ежедневно бездействие застрашава здравето или живота на отделни групи граждани, на нашите деца и родители, опазването на ценностите ни и бъдещето на родината ни".

Oт "Бетономорие" настояват за преразглеждане на спорната наредба в Царево

Oт "Бетономорие" настояват за преразглеждане на спорната наредба в Царево

По думите им тя е незаконосъобразна и противоконституционна