Извършената от експертите на Министерството на туризма проверката на морския плаж "Къмпинг Оазис" не е установи нарушение на нормите на Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Изяснено е, че към настоящия момент концесионерът на морски плаж "Къмпинг Оазис" обработва и почиства ивицата с допустимите технически средства. Резултатите от инспекцията показват и че неподвижни дюни с тревна растителност, така наречените сиви дюни, съществуват и не са били разрушавани.

На територията на морската ивица съществуват и зараждащи се подвижни дюни, които не попадат в забранителния списък на ЗУЧК. В хода на проверката експертите от Министерството на туризма са констатирали, че тези дюни не са разрушени, но има промяна в терена и следи от нараняване на дюните. Към момента не е установен извършител. Не е ясен и периода, в който е реализирано това действие. Резултатите ще бъдат изпратени до компетентните органи за разследване на случая.

По информация на Министерството на туризма през този сезон посетителите на плажа ще заплащат по 6.00 лв. за чадър и 6.00 лв. за шезлонг, за разлика от миналата година, когато цената на 1 бр. плажна принадлежност беше 10.00 лв.

Припомняме, в края на минлата седмица в Министерството на туризма беше депозиран сигнал за унищожаване на дюни в курорта Слънчев бряг. Проверката там също установи, че няма нарушения от страна на концесионера по дюните на двата морски плажа в Слънчев бряг.

Няма унищожени дюни в Слънчев бряг

Няма унищожени дюни в Слънчев бряг

Спешната проверка не установи нарушения

От ведомството на Ангелкова заявиха, че ще се проверява всеки сигнал, който е в компетенциите и отговорностите му. Към този момент това е вторият плаж, който е проверен в рамките на ден след подадения сигнал.