На учредително събрание, което се проведе днес в хотел „Шератон",
24 браншови и регионални туристически организации дадоха своя глас за обединение в Национална конфедерация на туристическата индустрия (НКТИ) и координирани действия.

За председател на НКТИ бе избран Георги Гергов, председател на Националния борд по туризъм. В Контролният съвет на новата организация председател е Радосвет Радев, шеф на Дарик радио, а членове са Марин Митев (собственик на Св. Константин и Елена) и Мутафчийски.

НКТИ събира браншови организации в сферите на алтернативния, религиозния, яхтения, балнеоложкия, културния, голф-туризма, сдруженията на готвачите, сомелиерите. В сдружението е представена дори и Асоциацията на месопроизводителите и месопреработвателите.

Избраният за шеф на НКТИ Г. Геров посочи, че главната цел на конфедерацията: „да поставя нашите проблеми пред властимащите". Безхаберието и прехвърлянето на топката в следващите години трябва да се предотврати, каза той.
Сред основните проблеми за Гергов открои категоризацията на ресторантите и регулацията на строителството.

На учредителното събрание и въпреки обединението се откроиха и разногласията между регионалните и големите национално-туристически сдружения. Предложения за промени в устава например не бяха приети, защото хард-лайнерите от националните туристически организации гласуваха ан блок.

В учредителното заседание пролича „масовият" характер на конфедерацията - точно какъвто е туризмът ни. Единствената отстъпка за регионалните организации бе намаляване на членския им внос от 1000 на 200 лв. на година.
Също не беше прието предложение в контролния съвет да влязат лица като председателят на Асоциацията за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.

Туризмът в България е индустрия, която формира 2.2 млрд. евро приходи, а в стратегията до 2013 г. са заложени приходи от 5 млрд. евро и думите на министъра на икономиката Петър Димитров, че туризмът е виновен за повишението на цените в страната ни са неадекватни, отбеляза в изказването си Цветан Дончев от Българската туристическа камара.

Дончев посочи проблемните области: презастрояване, визови режими, инфраструктура и пътища, кадри. Според него за тези проблеми не може само да се приказва в медиите, а те трябва да се решават.