Чуждестранните туристи ще могат да влязат в България и да почиват у нас, след като покажат удостоверение, че са им положени дозите от съответната ваксина. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова.

Тя поясни, че при липса на такова ще трябва да бъде представен отрицателен PCR тест или антигенен тест.

По нейни думи фирмите, предлагащи антигенни тестове, които ще бъдат признавани, ще бъдат обявени на сайта на Министерството на здравеопазването.

Николова посочи, че правилата, които са определили в Гърция, ще влязат в сила от 15 май. Тя заяви, че България е стартирала сезона по-рано, поради което у нас изискванията се въвеждат от 1май.

По нейни думи добрата новина е, че руските туристи идват, като те ще влизат по същия режим от 1 май.

Марияна Николова доволна, че няма нито един заразен турист с COVID-19 у нас

Марияна Николова доволна, че няма нито един заразен турист с COVID-19 у нас

Тя е обнадеждена, че може да имаме безопасно лято

"Руснаците имат голяма заявка към нас като дестинация, включително и за посещения във вътрешността на страната. При тях има интерес и към поклонническия туризъм", коментира министърът.

Според нея румънските туристи също са готови да почиват у нас.

Николова бе категорична, че най-важното е да уверим чуждестранните туристи, че сме безопасна дестинация.

Относно възможността на границите ни да има коридори, с които да се разделя потокът от влизащи в страната на ваксинирани и на такива, с отрицателен PCR тест или антигенен тест, с цел по- бързото преминаване през пунктове, министърът обясни, че се водят разговори от страна на Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта за такъв тип коридори. Тя обясни, че това се уточнява в момента с румънците.

Обмисляме три варианта за облекчено влизане на туристите у нас
Обновена

Обмисляме три варианта за облекчено влизане на туристите у нас

Възможностите са сертификат за ваксинация, негативен PCR или сертификат за наличие на антитела

По нейни думи стане на сухопътните граници ще има възможност ваксинираните да преминават по един ред, а тези, които представят други документи за влизане - по друг. По-бърз достъп ще имат ваксинираните и те ще бъдат пропускани приоритетно.

Николова допълни и че се обсъжда възможност и за допълнителни гранични пунктове, за да се улесни притокът, тъй като се очаква огромен брой туристи, които ще се придвижват с автомобили.