Обмислят се всякакви възможни варианти за облекчено влизане на туристите в страната. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова във Варна.

Тя обясни, че са предложени три възможности - сертификат за ваксинация, негативен PCR или сертификат за наличие на антитела.

Очаква се до края на седмицата Министерството на здравеопазването да издаде заповед с ясни критерии за влизане в страната.

Тя обясни, че предвид факта, че туризмът е структурно определящ отрасъл за икономиката ни, е било решено да се положат усилия заетите в отрасъла лица, които желаят ваксина срещу коронавирус, да бъдат навременно имунизирани. Николова подчерта, че за целта трябва да се предвидят съответните количества ваксини, както и да се създаде ред от здравните инспекции за обхващане на желаещите.

По нейни думи към момента 86 000 заети в сектора вече са заявили желание да им бъде поставена ваксина.

Според нея политиката за зелен сертификат за пътуване и за отваряне на зелени коридори ще продължи.

България подкрепя "бързи зелени коридори" за ваксинирани туристи

България подкрепя "бързи зелени коридори" за ваксинирани туристи

Да не се ограничават пътуванията на останалите туристи, настоява Марияна Николова

Тя посочи, че за Северното Черноморие традиционно са важни румънските туристи. По тази причина информира, че се обмислят различни варианти за облекчено влизане на гостите. Очаква се, че ваксинационният паспорт ще може да се признава по-рано от заложеното от ЕК.

Николова разясни последните маркетингови кампании и инициативи на Министерството на туризма за представянето на страната ни. Тя изрази надежда, че това лято сънародниците ни отново ще изберат курортите и местата за отдих по родното Черноморие пред това в чужбина.

Относно морските плажове министърът съобщи, че ивиците, за които има сключени договори за наеми и концесии, са 135. Към момента има 96 неохраняеми плажа и 3 за природосъобразен туризъм, за които вече е издадена актуализирана заповед. За 9 ивици има "висящи" процедури за избор на стопанин. Очаква се те да приключат преди началото на сезона и броят на неохраняемите плажове да е още по-малък.

Най-много неохраняеми ивици има в област Бургас - 49. В област Варна пък са 28, а в област Добрич - 19. За неохраняемите плажове областните управители ще осигурят задължителните дейности за водно спасяване.

И СЗО заговори за имунизационни паспорти

И СЗО заговори за имунизационни паспорти

Набаро подчерта, че държавите ще могат да създадат "балони" с цел пътуване

От своя страна от Съюза на хотелиерите настояха да започне издаването на визи за руски граждани, независимо, че към момента няма двустранна договореност за зелен коридор между двете страни.

България се очертава като възможна алтернатива на Турция за привличане на руски туристи през това лято. За да се случи това обаче, държавата ни трябва да реагира възможно най-бързо и ефективно, обясни председателят на организацията Георги Щерев. Според него, докато чакаме външното и здравното министерство отворят границите, трябва да се ползват работещите в центровете ни в Русия и да издават визи. Освен това е нужно визите да се издават бързо, а цената на експресни визи да е на цената на обикновените заради спецификите на сезона, който се очертава да бъде подчинен на резервациите в последната минута.

От БХРА са настояли още за отпадане на PCR тестовете за пристигащите туристи, за признаване на антигенните тестове наравно с PCR-ите, за осигуряване на безплатни чадъри на плажовете за всички гости в хотелите и евтини такива за останалите почиващи, въвеждане на субсидии и за туроператорите, които довеждат гости по суша, подобно на 35 евро, които се дават на пристигане със самолетен полет турист.