Общините не искат да запазят дюните си, стана ясно от думите на Тома Белев от коалиция "За да остане природа в България" пред БНР.

"Отказът от обжалване на решението на съда, с което бетонът остава на плажа на къмпинг "Юг"  е показателно, че общината не желае да премахва този строеж", каза Белев.

Дюните на къмпинг "Юг" не са дюни, прие съдът

Дюните на къмпинг "Юг" не са дюни, прие съдът

Заповедта за премахването на бетона е незаконна

Той припомни, че заповедта за премахване е предизвикана от писмо на МРРБ, а самата община беше издала вече разрешение за строителството.

"Затова не е и обжалвала решението на Бургаския административен съд. Това показва, че общините все още нямат капацитет да защитават обществения интерес и Законът за устройство на територията трябва да бъде променен, а държавата – да си влезе във функциите и да защитава националното ни богатство, а не да оставяме това на волята на общините", каза екологът.

Забраниха концесиите на Корал, Иракли и Карадере, зелените пак недоволни

Забраниха концесиите на Корал, Иракли и Карадере, зелените пак недоволни

Депутатите от Комисията по регионална политика гласуваха

Белев определи отказа от обжалване като "юридическа хватка", която Черноморските общини прилагат. Над 80% от дюните в България сега са частна собственост, уточни той. Картите на дюните се обжалват непрекъснато и собствениците продължават да имат право да строят там.

Бетон се излива на плажа на къмпинг "Корал"

Бетон се излива на плажа на къмпинг "Корал"

Алармират природозащитници

"Не просто разпродаваме и се ограбва публичния ресурс  - пясъците и дюните, а ги унищожаваме. Това става пред погледа на МРРБ, става с мълчаливото съгласие на парламента, защото няколкократно са внасяни проектозакони, които да разрешат проблема с дюните, става с мълчаливото съгласие на областните управители и с активното участие на общините. Общините имат интерес от строителството в тях, с всяко строителство в тях влизат такси, разрешителни. Няма да коментирам и възможността за корупция", каза Тома Белев.

В общината по този начин се развива строителния бизнес, но се унищожава туристическият, обобщи природозащитникът.