Засилени мерки за сигурност в курортите по морето се предвиждат тази година.

Преди началото на новия сезон хотелиери инвестират в охранителни камери, а МВР командирова полицаи от вътрешността на страната.

Мерките се налагат заради увеличената терористична заплаха в Европа и очаквания ръст на туристи у нас.

МВР и хотелиерите провеждат учения за ефикасна евакуация на гости в случай на опасност. Браншът е инструктиран за повече бдителност към подозрително поведение на летовниците.
Провеждат се и обучения за превантивна реакция – внимание към багажи, чанти без надзор, влизане на външни лица в хотелите.

От бранша са категорични, че именно безопасността е приоритет номер 1 това лято.

От Министерството на туризма искат да въведат обща система за туристическа информация. С нея данните на всички гости в хотелите ще отиват в полицията, ДАНС, НАП и общините. Засега хотелиерите приемат идеята. Необходими са законови промени обаче, така че системата обаче ще заработи най-рано догодина.

„Данните, които ще се събират, ще бъдат изцяло съобразени със закона за личните данни и те няма да бъдат публични”, увери Николина Ангелкова, министър на туризма.

А това лято полицията ще пази туристите както досега. По морето идват униформени от страната с гъвкаво работно време.

На територията на ОД на МВР-Варна ще бъдат четирима румънци - по двама за юли и август. Такива ще има в Добрич, а по Южното черноморие от Чехия.

Остава и идеята да има и полицаи от Германия, но това няма да се случи тази година.

Полицаите от вътрешността на страната започват работа в курортите от юни, а туристическият сезон във Варна стартира официално тази неделя, 15 май.