През тази година се очаква 10 на сто ръст на руските туристи у нас. Това съобщи пред журналисти в Добрич генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, предаде БТА.

По думите му, не само ситуацията в Египет и Турция, а комплекс от фактори, между които и икономически, влияят върху туристопотока. Дипломатът коментира, че, ако икономическата ситуация е по-добра, смело би прогнозирал ръст на руските летовници и между 18-20 на сто.

Той добави, че трябва да се отчитат и възможностите на България да поеме туристическия поток, както и подобряването на организацията на туристическите услуги, включително и осигуряването на безопасност за летовниците.

Екатеринбург и Калининград имат готовност да открият чартърни полети до България за новия сезон, информира още Лукянчук в отговор на въпрос за разширяване на туристическите програми. В още шест направления се очаква да бъдат открити чартърни полети за руски летовници до България като не е изключена възможността те да прерастнат в редовни линии.