До 30 юни 2017 г. се удължава срока за обществено обсъждане на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма (ЗИД на ЗТ). Това съобщават от министерството.

По-дългото време е необходимо заради важността на документа и желанието на администрация да се насърчи създаването на ефективен и конкурентен български туристически продукт. До този момент са получени множество предложения, които трябва да бъдат допълнително обсъдени.

Липсата на подходящи кадри - най-големият проблем на туризма ни

Липсата на подходящи кадри - най-големият проблем на туризма ни

Цели комплекси разчитат на нискоквалифицирана работна ръка от страни извън ЕС

От туристическия бизнес са заявили не веднъж нуждата от изцяло нов Закон за туризма, а за да се случи това се изисква по-дълъг период от време за работа и консултации.

От министерството напомнят, че през февруари месец е взето решение за създаване на експертна група към Националния съвет по туризъм, която да работи в три направления, едно от които е именно създаване на концепция за изработването на изцяло нов закон.

Налице е изключителна подкрепа от страна на туристическия бизнес, който е готов активно да участва в изготвянето на концепцията. Има предложения и за промени в настоящия закон, свързани с неговото преструктуриране, което също ще изисква време за обсъждане, посочват още от ведомството, ръководено в момента от Стела Балтова.

Отчитат близо 6,5 млн. лв. приходи от договори за наем на морски плажове

Отчитат близо 6,5 млн. лв. приходи от договори за наем на морски плажове

Служебната министърка Стела Балтова отчете мандата си

С удължаването на срока за обществено обсъждане министерството цели да привлече още по-голямо внимание към изискванията за създаване на работещ закон, който да е резултат на открит диалог и консенсус.